Ioreth Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 to co mam kupić, zwykły torf był tylko w 80 litowych pakach, nawet tego nie doniosę do domu. i gdzie w Świnoujściu jest jeden ogrodniczy. Torf opisany jako kwaśny. Nie może zawierać niczego, poza samym torfem, żadnych dodatków, nawozów - nic. Odpadają wszelkie podłoża określone jako "dla roślin kwaśnolubnych", np. borówek, azalii i różaneczników, bo one też zawierają nawozy. Torf w małych opakowaniach możesz kupić np. przez Carnisanę http://carnisana.pl/?p=productsList&iCategory=26 - masz tam specjalne podłoże dla dzbanków. Mi udało się dostać ten po lewej, jestem zadowolona - jak do tej pory brak oznak pleśnienia, rośliny ładnie się przyjęły i rosną. Nie wierzę, że w całym mieście masz jeden sklep - poszukaj w tych małych, w wielkich też nie miałam czego szukać. A jeżeli faktycznie nie ma, to zamów Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 A dzbanecznik to Nepenthes 'Louisa' ( N. 'Rebecca Soper' i N. hirsuta.) możesz odciąć uschnięte dzbanki:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 Trzeba było kupić te 80l, zabrać ze sobą tyle ile potrzebujesz i resztę zostawić w sklepie... Lepsze to niż wkładać roślinę do takiego syfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 tak też zrobię bo obeszłam wszystkie kwiaciarnie i "zielony rynek" Nawet. I nie znalazłam nigdzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 tak też zrobię bo obeszłam wszystkie kwiaciarnie i "zielony rynek" Nawet. I nie znalazłam nigdzie. Rozumiem, że to 80l torfu było z firmy hollas "athena" w LM? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia5583 Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) a oto mój dzbanek po przesadzeniu i po tygodniu w akwarium i pączki o których pisałam. Edytowane 29 Listopada 2012 przez kasia5583 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Nepenthes 'Louisa' nowy stożek wzrostu zauważyłem jak i chyba dyzio może potwierdzić nie wiadomo czemu 'Louisa' wytwarza bardzo dużo stożków wzrostu.... czasem u mnie zdarza się, że po wytworzeniu nowego stary przestaje rosnąc a z czasem czarnieje... Edytowane 29 Listopada 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio Napisano 29 Listopada 2012 Share Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Ja jeszcze za dużo nie zaobserwowałem, od razu jak ją dostałem to była już wielkim krzaczorem Edit: właściwie to piszę głupoty... Nie mam n. louisa tylko n. linda Edytowane 30 Listopada 2012 przez dyzio Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 Czy ta rebecca w ogóle żyje ? Pierwsze mrozy ją przyłapały, straciła 2 dzbanki i kilka liści. Obecnie jej stan jest ciągle taki sam,stoi sobie na parapecie w domu w najbardziej nasłonecznionym miejscu, Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 5 Grudnia 2012 Share Napisano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Stożek wzrostu żyje a to już coś daj jej czas zapewnij optymalne warunki, pewnie odżyje. Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 8 Grudnia 2012 Share Napisano 8 Grudnia 2012 Niestety nic z tego. :/ Nie ma najmniejszych szans, aby ta roślina przetrwała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom9054 Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Witam mam pytanie ostatnio kupiłem a allegro dzbanecznika N. Ventrata ale przyszedł do mnie w niej najlepszej formie i do tego sprawdziłem ze nie jest ukorzeniony a sprzedawca zapewniał że ma korzenie, może ktoś powie jak ocenia jego formie i czy można jakoś go uratować ? http://imageshack.us/f/32/dsc00139iv.jpg/ http://imageshack.us/f/407/dsc00140qv.jpg/ http://imageshack.us/f/59/dsc00141l.jpg/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Zapewnij mu dobre warunki . Przeżyje . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom9054 Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Czyli rozumiem że może stać w podstawce z keramzytem, i na parapecie? czy co jeszcze mam zrobić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Jeśli nie ma korzeni daj go w duży woreczek strunowy, nie przesuszył się lub przemarzł w podróży? Może też reagować na zmianę warunków, spytaj się jak był hodowany i jeśli ktoś cię oszukał wystaw odpowiedni komentarz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi