tom9054 Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Może przemarzł w podróży bo takim stanie do mnie przyszedł,był wyłożony gazetą temp wtedy była około 0 C, spróbuje z tym woreczkiem strunowym. A czy w torfie sam się ukorzeni? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Stycznia 2013 Share Napisano 10 Stycznia 2013 Może przemarzł w podróży bo takim stanie do mnie przyszedł Nie. Tak nie wygląda dzbanecznik, który przemarzł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 Witam, po raz pierwszy i być może zostanę od razu zrugany, ale co tam. Mam pytanie odnośnie przygotowania miejsca dla dzbanecznika, ponieważ kupiłem najłatwiejszą dla początkujących odmianę, czyli Nepenthes 'Ventrata', w związku z powyższym czy wodę w kuwecie zalać do pełna, czy do połowy (będzie w niej keramzyt o dużej frakcji) i czy można postawić doniczkę bezpośrednio na keramzycie, czy dodać podstawkę, a może postawić powiedzmy na drugiej odwróconej doniczce? Idąc za ciosem, woda w kuwecie ma być destylowana czy wystarczy zwykła kranówa? Ostatnie pytanie, dokupiłem również podłoże do dzbaneczników i czy od razu przesadzić go do docelowej doniczki (właśnie, jakiej?), czy jakąś pośrednią kupić? P.S. Drogi Adminie jak stwierdzisz, że to nie ten dział (a tak może być), to proszę przenieść lub poczekać na odpowiedź i można mój post usunąć. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 30 Stycznia 2013 Share Napisano 30 Stycznia 2013 A więc "postawić powiedzmy na drugiej odwróconej doniczce?" zalać jak kto woli byle keramzyt był wilgotny i nie zalany całkowicie, woda w kuwecie kranówka, na razie daruj sobie przesadzanie. Dalsze pytania wal śmiało na shoutboxa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Witam, chciałbym zapytać się jaki wg was jest stan mojego dzbanecznika, pytam ponieważ nasza ukochana PP wiozła mi paczuszkę z roślinkami całe 4 dni (w tym zahaczyli o weekend) Niepokoi mnie zbrązowienie pędu (właśnie jakiego, wzrostu?) wychodzącego ze środka dzbanecznika. Kerazmyt zalany kranówą, roślinka podlana destylką (ile i co ile podlewać, bo przelałem ją...). Oświetlam philipsem tornado 23 W i jak już pytałem w temacie z rosiczkami ile czasu w ciągu dnia podświetlać owadożery ...? Jestem otwarty na jakieś sugestie, porady, itp. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 Wszystko z nim w porządku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 12 Lutego 2013 Share Napisano 12 Lutego 2013 To zbrązowienie końcówki to po prostu zalążek dzbanka. Co do podlewania to ja podlewam codziennie lub co dwa dni po trochę, lane do doniczki. Tyle, żeby podłoże było wilgotne, ale nie mokre (błotko). Doświetlaj tak minimum z 8 godzin, do nawet 12-14. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bielik Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Witam. Mam pytanie, znowu Większość dzbanków zamknęła "właz" i zaczynają od góry usychać. Czy to spowodowane jest aklimatyzacją do nowego środowiska, czy coś innego ... ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 15 Lutego 2013 Share Napisano 15 Lutego 2013 Tak jest to spowodowane zmianą warunków . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Witajcie, Niestety u mojego Nepenthes 'Ventrinermis' (inermis x ventricosa) pojawił się problem,(wstępnie podejrzewam atak grzybów) . Dzbanek przestał dzbankować na wierzchniej stronie liści pojawiły się żółtawe plamy, cały spód jest również w plamach(nie da się tego zdrapać, zmyć) , poza tymi problemami dzbanek rośnie normalnie, niestety dość szybko młode liście są atakowane co je osłabia. Warunki w jakich go hoduje to temperatura w dzień ok 25 stopni w nocy 20, za oświetlenie odpowiada hqi 250 W wilgotność zazwyczaj w granicach 90%, co godzinę terrarium jest wentylowane. Chciałbym się dowiedzieć wstępnie co to może być i jak z tą chorobom walczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 21 Lutego 2013 Share Napisano 21 Lutego 2013 Pierwszy raz coś takiego widzę, będę strzelał - choroba grzybowa, może rdza - pytanie czy te czarne miejsca pylą. Zerknij na flytrap i poszukaj wśród chorób roślin i szkodników po objawach, co to może być: http://www.flytrap.pl/choroby-i-szkodniki/...e-chorob-roslin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Niestety nie działa mi ta szukajka.. Zauważyłem również na roślinie mszyce skąd się one tam wzięły nie mam pojęcia... oraz robaczki zbliżone wielkością do mszyc w czarno białe paski(niestety zwykły aparat w telefonie ich nie uchwyci., a lustrzankę pożyczyłem szwagrowi więc zdjęć na razie nie mam jak zrobić...) Macie jakiś pomysł co to za stworzonka? Znaleziony Wciornastek jutro idzie karate w ruch:) Rozumiem, że należy spryskać wszystkie rośliny w terrarium? Edytowane 22 Lutego 2013 przez Kosa1984 Czarno-białe mszyce w paski to mszyce ninja. Na nie tylko Karate. ;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Najlepiej tak bo może ich być więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tojcik Napisano 22 Lutego 2013 Share Napisano 22 Lutego 2013 Nie dość, że wszystko, to jeszcze dokładnie, czyli najlepiej od spodu też. Karate na roslinie działa powierzchniowo a dosyć szybko ulega rozkładowi, więc trzeba to zrobić raz a porzadnie. Nie wiem jaką utrzymujesz temperaturę w roślinach, ale wskazane by było jej obniżenie poniżej 20 st.C dla lepszej skuteczności działania preparatu. No a teraz to, co powinienem napisać na początku. Zdarza się, że może zdeformować i przebarwić rośliny. Ale tak jest praktycznie z każdym pyretroidem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 26 Lutego 2013 Share Napisano 26 Lutego 2013 Szkodniki wycięte w pień, nie karate ale jakieś inne ustrojstwo kupiłem roślinom nic nie jest a robaczki przypłaciły moje zabiegi życiem, za tydzień powtórzyć zabieg? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi