Skocz do zawartości

Czernienie liści i ogonków liściowych

waldo

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam problem ze swoja muchołówka ,otóż czernieją jej liście -sam nie wiem dlaczego ,dlatego proszę was o rade .Jak sądzicie dlaczego tak się dzieje.?

Trzymam muchołówkę na południowym parapecie ,podlewam co drugi dzień ,tak aby miała lekko wilgotne podłoże,woda deszczówka (mieszkam na wsi więc jest wolna od zanieczyszczeń przemysłowych,podlewam deszczówka od 2 tygodni,wcześniej destylowaną),do tej pory wszystko było ok ,problem zaczął się jakieś 3-4 tygodnie temu.

Edytowane przez waldo
Odnośnik do odpowiedzi

Czyli liście muchołówki są z natury nieśmiertelne, a ich czernienie wywołane jest niewłaściwymi warunkami hodowli? Przyłączam się do sugestii o poświęcenie pół godziny na przyswojenie podstawowych informacji dotyczących muchołówki.

Odnośnik do odpowiedzi

Póki dzieje się tak, że to starsze, te bliżej ziemi i bulwy się robią czarne - to nie masz powodów do niepokojenia się. To jest naturalne ponieważ żaden liść nie jest nieśmiertelny. Pułapki mogą obumierać po tym jak kilka razy się zamkną - ile to zależy od każdej pułapki.

Jeżeli nowe liście które roślina wykształca czernieją to może być to niepokojące. Przeczytaj poradnik, będzie tak najlepiej :D

Odnośnik do odpowiedzi

Czernieją nie tylko stare liście ale i młode. przeczytałem wiele artykułów dotyczących hodowli muchołówki ,mam ja od ponad roku i nic sie złego nie działo.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.