waldo Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) witam. Mam problem ze swoja muchołówka ,otóż czernieją jej liście -sam nie wiem dlaczego ,dlatego proszę was o rade .Jak sądzicie dlaczego tak się dzieje.? Trzymam muchołówkę na południowym parapecie ,podlewam co drugi dzień ,tak aby miała lekko wilgotne podłoże,woda deszczówka (mieszkam na wsi więc jest wolna od zanieczyszczeń przemysłowych,podlewam deszczówka od 2 tygodni,wcześniej destylowaną),do tej pory wszystko było ok ,problem zaczął się jakieś 3-4 tygodnie temu. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez waldo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Ściągnij sobie to opracowanie (str. 18), naprawdę polecam. Znajdziesz tu odpowiedzi na podstawowe pytania o muchołówce. Przestudiuj wszystko dopiero później pytaj Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Tomason Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystian311996 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 jak dla mnie to przelanie albo wysuszenie co od poparzeń na parapecie to raczej nie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Czyli liście muchołówki są z natury nieśmiertelne, a ich czernienie wywołane jest niewłaściwymi warunkami hodowli? Przyłączam się do sugestii o poświęcenie pół godziny na przyswojenie podstawowych informacji dotyczących muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Póki dzieje się tak, że to starsze, te bliżej ziemi i bulwy się robią czarne - to nie masz powodów do niepokojenia się. To jest naturalne ponieważ żaden liść nie jest nieśmiertelny. Pułapki mogą obumierać po tym jak kilka razy się zamkną - ile to zależy od każdej pułapki. Jeżeli nowe liście które roślina wykształca czernieją to może być to niepokojące. Przeczytaj poradnik, będzie tak najlepiej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldo Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Czernieją nie tylko stare liście ale i młode. przeczytałem wiele artykułów dotyczących hodowli muchołówki ,mam ja od ponad roku i nic sie złego nie działo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi