Skocz do zawartości

terrarium

name612

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem nowym użytkownikiem forum, więc na początku chciałbym wszystkich powitać.

Ostatni miesiąc czytałem forum i przygotowywałem się do powrotu do uprawy roślin owadożernych. Znalazłem stare terrarium i lampę, dokupiłem nowe, tym razem już odpowiednie świetlówki i zamówiłem dwa dzbanki :)

Teraz moja prośba do Was. Możecie mi powiedzieć co można poprawić?

Wymiary terra: 42.5cm wysokość 38cm szerokość

P1060531.JPG

P1060532.JPG

P1060529.JPG

P1060527.JPG

P1060525.JPG

dodam jeszcze, że wylądują tam na razie N. Ventricosa x Inermis i N. Ventrata a za jakiś miesiąc kolejne 2 lub 3 dzbanki

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast kamyczków, mógłbyś do terrarium dać keramzyt.

Do tego N. Ventrata chyba normalnie na parapecie może rosnąć, czyż nie?

Jak kłamię, niech mnie ktoś poprawi, gdyż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie.

Edytowane przez Artistide
Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie akwarium w ogóle nie zda egzaminu. Za male :) dzbaneczniki przerosną je po 2 miesiącach zapewne.

Po co Ventrata w terrarium? :huh:

Do tego to oświetlenie... o 2 razy większe niż samo terrarium -_-

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

niedługo mam zamiar powiększyć kolekcję i będzie wyglądało mniej więcej tak:

DIGI0421.JPG

(wiem że to powinno być zupełnie inaczej rozłożone...)

Edytowane przez name612
Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza sprawa - świetlówka dla gadów nie bardzo nadaje się do uprawy roślin, lepsza była by np do akwarium (na forum jest mnóstwo tematów o doświetlaniu więc nie będę się rozwodził)

Jeśli chodzi o samo akwarium (bo terrarium to to nie jest) to sam kształt nie bardzo ci pozwoli na wstawienie tam większej ilości doniczek, ja zrobiłbym w nim jakąś kompozycję bez doniczek tzn na dno drenaż, potem podłoże i rośliny

No i taka uwaga techniczno-estetyczna... przytnij szkło na kształt zbiornika, będzie o wiele lepiej wyglądać, wydaje mi się też że belka oświetleniowa nie jest zbyt fortunnie dobrana - mnóstwo światła ci "ucieknie" bokami

ventrata może rosnąć na parapecie ale w terra też wyżyje ;)

a fotą którą zamieściłeś raczej się nie sugeruj - trzymanie kapturnicy w zamknięciu to co najmniej dziwaczny pomysł

Edytowane przez pepton
Odnośnik do odpowiedzi

a fotą którą zamieściłeś raczej się nie sugeruj - trzymanie kapturnicy w zamknięciu to co najmniej dziwaczny pomysł

tak, wiem.. jest to mój dziwaczny pomysł sprzed kilku lat :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.