name612 Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 Jestem nowym użytkownikiem forum, więc na początku chciałbym wszystkich powitać. Ostatni miesiąc czytałem forum i przygotowywałem się do powrotu do uprawy roślin owadożernych. Znalazłem stare terrarium i lampę, dokupiłem nowe, tym razem już odpowiednie świetlówki i zamówiłem dwa dzbanki Teraz moja prośba do Was. Możecie mi powiedzieć co można poprawić? Wymiary terra: 42.5cm wysokość 38cm szerokość dodam jeszcze, że wylądują tam na razie N. Ventricosa x Inermis i N. Ventrata a za jakiś miesiąc kolejne 2 lub 3 dzbanki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Zamiast kamyczków, mógłbyś do terrarium dać keramzyt. Do tego N. Ventrata chyba normalnie na parapecie może rosnąć, czyż nie? Jak kłamię, niech mnie ktoś poprawi, gdyż nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Według mnie akwarium w ogóle nie zda egzaminu. Za male dzbaneczniki przerosną je po 2 miesiącach zapewne. Po co Ventrata w terrarium? Do tego to oświetlenie... o 2 razy większe niż samo terrarium Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
name612 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) niedługo mam zamiar powiększyć kolekcję i będzie wyglądało mniej więcej tak: (wiem że to powinno być zupełnie inaczej rozłożone...) Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez name612 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 10 Kwietnia 2012 Share Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Pierwsza sprawa - świetlówka dla gadów nie bardzo nadaje się do uprawy roślin, lepsza była by np do akwarium (na forum jest mnóstwo tematów o doświetlaniu więc nie będę się rozwodził) Jeśli chodzi o samo akwarium (bo terrarium to to nie jest) to sam kształt nie bardzo ci pozwoli na wstawienie tam większej ilości doniczek, ja zrobiłbym w nim jakąś kompozycję bez doniczek tzn na dno drenaż, potem podłoże i rośliny No i taka uwaga techniczno-estetyczna... przytnij szkło na kształt zbiornika, będzie o wiele lepiej wyglądać, wydaje mi się też że belka oświetleniowa nie jest zbyt fortunnie dobrana - mnóstwo światła ci "ucieknie" bokami ventrata może rosnąć na parapecie ale w terra też wyżyje a fotą którą zamieściłeś raczej się nie sugeruj - trzymanie kapturnicy w zamknięciu to co najmniej dziwaczny pomysł Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
name612 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2012 a fotą którą zamieściłeś raczej się nie sugeruj - trzymanie kapturnicy w zamknięciu to co najmniej dziwaczny pomysł tak, wiem.. jest to mój dziwaczny pomysł sprzed kilku lat Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi