Skocz do zawartości

Usychające dzbanki.

Gość Shonhor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Shonhor

Nie byłam pewna czy to odpowiedni wątek, ale dotyczy też usychających dzbanków. Otóż jeden dzbanek u mojego dzbanecznika zaczął czernieć. Reszta wygląda zdrowo i rosną dwa nowe. Czy poczekać aż dzbanek całkiem uschnie czy lepiej uciąć go od razu? Może jest szansa, że jeszcze "odbije" bo narazie przyschła mu tylko pokrywa i lekko sczerniały wargi.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obcinam dopiero jak cały uschnie, dzbanki często schną do połowy, a w tej dolnej połowie mają jakby magazyn wody? Nie wiem czy roślina z tego korzysta czy nie.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Temat był już poruszany x razy. Dopóki cały dzbanek nie usechł, to roślina czerpie z niego jeszcze środki odżywcze. Możesz obciąć go już teraz, ale tylko z uwagi na względy estetyczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
Dopóki cały dzbanek nie usechł, to roślina czerpie z niego jeszcze środki odżywcze.

Być może, aczkolwiek nie ma to właściwie żadnego większego wpływu na jej rozwój.

Odnośnik do odpowiedzi

Mekk napisał:
Być może, aczkolwiek nie ma to właściwie żadnego większego wpływu na jej rozwój.

A skąd taki wniosek? W takim razie po co dzbanki często usychają do połowy i w takim stanie pozostają wiele miesięcy, lat?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.