Gość Shonhor Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Nie byłam pewna czy to odpowiedni wątek, ale dotyczy też usychających dzbanków. Otóż jeden dzbanek u mojego dzbanecznika zaczął czernieć. Reszta wygląda zdrowo i rosną dwa nowe. Czy poczekać aż dzbanek całkiem uschnie czy lepiej uciąć go od razu? Może jest szansa, że jeszcze "odbije" bo narazie przyschła mu tylko pokrywa i lekko sczerniały wargi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Nie, ten dzbanek już na pewno nie "odbije". To czy go utniesz, czy nie zależy już wyłącznie od Ciebie - nie ma to wpływu na roślinę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Ja obcinam dopiero jak cały uschnie, dzbanki często schną do połowy, a w tej dolnej połowie mają jakby magazyn wody? Nie wiem czy roślina z tego korzysta czy nie. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micha 84 Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Witam Ja tez obcinam dzbanki dopiero jak uschna całe, niekiedy schna do połowy a pozniej sie niezle trzymaja i nawet możesz tam wrzucic owada , jeszcze ten dzbanek zasymiluje azot z niego Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Temat był już poruszany x razy. Dopóki cały dzbanek nie usechł, to roślina czerpie z niego jeszcze środki odżywcze. Możesz obciąć go już teraz, ale tylko z uwagi na względy estetyczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 14 Kwietnia 2012 Share Napisano 14 Kwietnia 2012 Cytat Dopóki cały dzbanek nie usechł, to roślina czerpie z niego jeszcze środki odżywcze. Być może, aczkolwiek nie ma to właściwie żadnego większego wpływu na jej rozwój. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Mekk napisał: Być może, aczkolwiek nie ma to właściwie żadnego większego wpływu na jej rozwój. A skąd taki wniosek? W takim razie po co dzbanki często usychają do połowy i w takim stanie pozostają wiele miesięcy, lat? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi