Skocz do zawartości

Usychające dzbanki.

Gość Shonhor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Shonhor

Nie byłam pewna czy to odpowiedni wątek, ale dotyczy też usychających dzbanków. Otóż jeden dzbanek u mojego dzbanecznika zaczął czernieć. Reszta wygląda zdrowo i rosną dwa nowe. Czy poczekać aż dzbanek całkiem uschnie czy lepiej uciąć go od razu? Może jest szansa, że jeszcze "odbije" bo narazie przyschła mu tylko pokrywa i lekko sczerniały wargi.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja obcinam dopiero jak cały uschnie, dzbanki często schną do połowy, a w tej dolnej połowie mają jakby magazyn wody? Nie wiem czy roślina z tego korzysta czy nie.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Temat był już poruszany x razy. Dopóki cały dzbanek nie usechł, to roślina czerpie z niego jeszcze środki odżywcze. Możesz obciąć go już teraz, ale tylko z uwagi na względy estetyczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Dopóki cały dzbanek nie usechł, to roślina czerpie z niego jeszcze środki odżywcze.

Być może, aczkolwiek nie ma to właściwie żadnego większego wpływu na jej rozwój.

Odnośnik do odpowiedzi

Być może, aczkolwiek nie ma to właściwie żadnego większego wpływu na jej rozwój.

A skąd taki wniosek? W takim razie po co dzbanki często usychają do połowy i w takim stanie pozostają wiele miesięcy, lat?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.