Skocz do zawartości

Jak odciąć pęd kwiatowy?

MuchoKOX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jak odciąć pęd kwiatowy, jak nisko żeby wyrastały kolejne pułapki, bo mój muchol wypuścił pęd i nie wychodzi już żaden nowy liść.

Edytowane przez Marrom
Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...
  • 8 months later...

Witam.

Wykopuję stary temat, wiem, wiem. Poszperałam trochę na forum o pędach kwiatowych. Odpowiedzi były tak różne, że prawdę mówiąc nie wiem co mam zrobić. Kilka miesięcy temu u mojej muchołówki pojawił się pęd. Z początku nie wiedziałam co to takiego, na pułapkę nie wyglądał. rolleyes Rósł w zastraszającym tempie, tworząc lekkie fale i piął się w górę, ku słońcu. Teraz jeden z kwiatów chce już się wydostać na zewnątrz. Pęd ma około piętnastu centymetrów, roślinkę mam od końca marca tego roku. Rośnie w miarę dobrze, sama zaczęła zdobywać pokarm (niewielki, ale własny). Stoi w najlepiej nasłonecznionym miejscu, na południowym parapecie. I teraz nasuwa mi się psychologiczne pytanie: być czy nie być, oto jest pytanie! :rotfl: Słowem: czy mam ścinać pęd, poświęcając kwiaty czy też pozwolić mu rosnąć, ryzykując obumarcie całej rośliny?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.