MuchoKOX Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam. Jak odciąć pęd kwiatowy, jak nisko żeby wyrastały kolejne pułapki, bo mój muchol wypuścił pęd i nie wychodzi już żaden nowy liść. Edytowane 27 Września 2012 przez Marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Jak nisko możesz. Najlepiej poczekaj żeby pęd miał ok. 3-5 cm i zetnij go pod kątem ==/ <- tak i wsadź to torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moulaj Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 A po co wsadzać do torfu taki pęd z kwiatem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 27 Września 2012 Share Napisano 27 Września 2012 A po co wsadzać do torfu taki pęd z kwiatem? Wtedy jest spora szansa na otrzymanie małych roślinek. Tutaj nic się nie marnuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moulaj Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 kurde nie wiedziałem , a mój kwiat ma już z 20cm długości szybko go idę ściąć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 28 Września 2012 Share Napisano 28 Września 2012 To masz trochę mniejsze szanse na roślinkę ,jak taki długi pęd . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martina Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Witam. Wykopuję stary temat, wiem, wiem. Poszperałam trochę na forum o pędach kwiatowych. Odpowiedzi były tak różne, że prawdę mówiąc nie wiem co mam zrobić. Kilka miesięcy temu u mojej muchołówki pojawił się pęd. Z początku nie wiedziałam co to takiego, na pułapkę nie wyglądał. Rósł w zastraszającym tempie, tworząc lekkie fale i piął się w górę, ku słońcu. Teraz jeden z kwiatów chce już się wydostać na zewnątrz. Pęd ma około piętnastu centymetrów, roślinkę mam od końca marca tego roku. Rośnie w miarę dobrze, sama zaczęła zdobywać pokarm (niewielki, ale własny). Stoi w najlepiej nasłonecznionym miejscu, na południowym parapecie. I teraz nasuwa mi się psychologiczne pytanie: być czy nie być, oto jest pytanie! Słowem: czy mam ścinać pęd, poświęcając kwiaty czy też pozwolić mu rosnąć, ryzykując obumarcie całej rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Cały sens ścinania pędu jest wtedy kiedy ma góra kilka 2-4 centymetry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 4 Czerwca 2013 Share Napisano 4 Czerwca 2013 Jeśli roślina ma zapewnioną dużą ilość wody i światła nie ma potrzeby obcinania pędu. Możesz ewentualnie spróbować zapylić kwiaty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martina Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi