KamJ Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Wiem ze zaczynam identyczny temat jakich jest juz pelno, ale potrzebuje aby ktos okreslil mi jakie zarówki T5 powinienem dobrac do roslin. Konkretne parametry i nazwe. Poza tym mam T8 pojedyncza wiec chyba nie za dobra, bo z tego co czytam raczej montuje sie ze swiatlem zimnym i cieplym. Ja mam swiatlo zimne 18W żarówka Radium NL 18/865... Jakas opinia odnosnie tego swiatla, czy w jakikolwiek sposob jest uzyteczne? Prosze nie przekierowywac mnie do wszystkich innych tematow na forum tylko prosto okreslic... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Bez wróżki się nie obejdzie... Doprecyzuj: - co chcesz doświetlać, - jaką powierzchnię, - jak ma być maksymalna długość świetlówki, - jaki masz statecznik do tych T5, - ile pieniędzy chcesz przeznaczyć na świetlówki. Swoją drogą czytając inne posty sam dobrałbyś firmę, typ świetlówki itd. Jeśli masz pojedyncze T8 kup typową roślinną np. Osram fluora. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Mam narazie T8 i nic wiecej. Mam zamiar zakupic T5 podwojna lub T8 nie wiem co lepiej. Milo byloby sie w 100 zl zmiescic. Doswietlam mucholowki i rosiczki oraz tlustosze na malej powierzchni tj. Okolo 60 x 30 cm. Czy ta zarowka ktora mam zamontowana cokolwiek daje roslina czy sprzedawca wcisnal mi kit? To jest 6500 lumenow swiatlo zimne dzienne... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Ja swoje tłustosze i rosiczki oświetlam 2x28W T5 Nature i Colour z firmy Juwel. Jeśli chodzi oto co jest lepsze, T5 czy T8- świetlówki T5 przetwarzają więcej energii na światło niż T8. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 A czy az takie mocne sa potrzebne? Mam jedna 18W i jest bardzo jasna a tu dwie 28... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) Muchołówki - takie światło powinno teraz wystarczyć, bo już coraz więcej światła słonecznego i niedługo będzie można bez doświetlania. Rosiczki - sprecyzuj jakie! Tłustosze - myślę, że na razie wystarczy, ale sprecyzuj jakie! Na prawdę łatwiwej będzie ja popatrzysz po półkach hodowlanych, terrariach i tematach o oświetleniu. Będziesz miał wiedzę, czasowo wyjdzie prawie to samo, a my nie będziemy się głowili. Pisz przecinki. I twoja świetlówka nie może mieć 6500 lumenów. Maksymalnie ma około 1890. Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez adamik55 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Rosiczki - sprecyzuj jakie! Tłustosze - myślę, że na razie wystarczy, ale sprecyzuj jakie! Dokładnie Zgadywać pomiędzy setkami gatunkami rosiczek i tłustoszy o jakie Ci chodzi do łatwych zadań nie należy 2x28W to dlatego że rosiczki i tłustosze które hoduję lubią dużo światła Myślę (ale nie jestem pewny) że do rosiczek takich jak capensis ta 18W świetlówka powinna wystarczyć ale niech się wypowiedzą eksperci, tym bardziej że jest coraz więcej słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Racja pomylka: 6500 kelwinow, 1300 lumenow, barwa 865 dzienna, wskaznik oddawania barw Ra 80 ... 89. Mam rosiczki: scorpioides, prolifera, adelae, aliciae, capensis alba, madagascariensis, venusta, binata. Tlustosz: esseriana, agnata, weser, gracilis x moctezumae, moranensis. Jakie sa najlepsze parametry oddajace naturalne swiatlo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 15 Kwietnia 2012 Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Na T5 ciężko będzie złożyć do 100 zł zestaw. Sam statecznik elektroniczny to od 50 zł w górę, dwie świetlówki, cztery oprawki, dwa odbłyśniki. Jak masz jedną T8 18W z zimnym światłem, możesz dobrać drugą T8 "roślinną". Nie wiem jak masz to zasilane, czy statecznik elektroniczny czy magnetyczny. Dłuższych lamp nie ma co brać, skoro rośliny zajmują 60 cm. Siłę świecenia zwiększysz umieszczając lampy niżej nad roślinami. Pytanie też ile godzin rośliny korzystają z dziennego światła i pełnego słońca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2012 Rosliny stoja na regale przy oknie wschodnim, swiatło jest wlaczone 12h dziennie i jest jakies 20, 30 cm nad roslinami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 http://www.greensea-hydroponics.co.uk/shop...ent_Lights.html Ja mam tą najtańszą wersję i Sobie chwalę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 16 Kwietnia 2012 Share Napisano 16 Kwietnia 2012 http://www.greensea-hydroponics.co.uk/shop...ent_Lights.html Ja mam tą najtańszą wersję i Sobie chwalę Wydatki mają zatrzymać się na 100zł, a nie na 300 albo lepiej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi