Marcin Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam, jakoś w zimie zasiałem kilka nasion rosiczki drosera capensis. Teraz wykiełkowały trzy, jedna ma ok. 0,5 cm, pozostałe ciut mniejsze. Chciałbym prosić o poradę co z nimi zrobić. Czy powinienem je już teraz oddzielić od siebie, czy jeszcze poczekać jak podrosną? Ktoś mi kiedyś mówił, że jak zasieje się kilka nasion w małej doniczce, to te małe rosiczki będą ze sobą walczyć i w efekcie większość z nich padnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 17 Kwietnia 2012 Share Napisano 17 Kwietnia 2012 Poczekaj, aż podrosną. Jakbyś miał 10 siewek / cm2 to można się martwić o ciasnotę, ale nie przy trzech Kwestia jeszcze jak blisko siebie rosną, ale capensisom nie przeszkadza rośnięcie w kępach. Przy przesadzaniu malutkich roślin rób to z bryłką torfu wokół korzeni, żeby zminimalizować ryzyko ich uszkodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 nie ma co panikować. Ja swoje przesadzałem, ale byłem w troche innej sytuacji, gdyż w doniczce 4x4cm rosło około 70 małych capensisow Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź Jest między nimi 1,5-2 cm przestrzeni, więc jeszcze poczekam A tak przy okazji, to czy jest szansa, że do czerwca/lipca te małe rosiczki urosną i będą już samodzielnie mogły łapać owady? Trochę mnie martwi to, że od stycznia wolno rosną, ale w sumie było zimno... Stoją przy oknie na płd.-zachód, woda cały czas w podstawce. Zastanawiam się jeszcze, czy by sobie nie zasiać 2-3 nasion, ale teraz już chyba za późno, tak? Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Marcin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 No giganta sie do tego czasu nie spodziewaj, ale mała też nie będzie. Poradzi sobie z łapaniem muszek. Jak chcesz siać teraz to siej bo to dobry moment. Dużo słońca coraz dłuższe dni. Teraz chyba jest najlepszy czas na sianie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Nie mają jeszcze owadożernych liści? Poczekaj, za 2 tygodnie a będą je miały. Same owada raczej jeszcze nie złapią, ale możesz wykałaczką przenieść płatek pokarmu dla rybek na taki liść. I tutaj z mojego doświadczenia: karmiłem karmą dla rybek tylko jedną D. capensis. Do teraz jest ona z 3 razy większa od pozostałych. Takie karmienie naprawdę przynosi skutki. A siałem je gdzieś w drugiej połowie stycznia. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) "MAŁA" Poprawka do mojego pytania. Już chyba nie będzie potrzebne sianie kolejnych nasion... Przed chwilą wziąłem jeszcze raz doniczkę z siewkami do światła i tych rosiczek jest o wiele więcej! Jeszcze tydzień temu widziałem tylko trzy, a teraz naliczyłem ich 9!! W tym aż 7 blisko siebie. Doniczka ma 8 cm średnicy. No to chyba trochę przesadziłem z tymi nasionami Nie wiem, czy mi się uda wszystkie utrzymać przy życiu, bo jak podrosną to pewnie korzenie się poplączą. A możliwe, że ich będzie jeszcze więcej. A teraz jeszcze lepsze:) Obejrzałem jeszcze co się dzieje u ich matki i tam również rosną małe rosiczki. Jak na razie naliczyłem ich 4, w tym jedna już ma dobry centymetr i 6 małych listków. Nie zdziwię się jak w najbliższym czasie pojawi się więcej małych rosiczek... Aha i jeszcze dwa pytania mam: 1. Wokół całej doniczki z siewkami zrobiły się jakieś grzybki, czy coś takiego podobnego. Chyba nie zagraża to rosiczkom? 2. U dużej rosiczki zauważyłem pajęczynkę. To może być jakiś szkodnik? Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Marcin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 1. Wokół całej doniczki z siewkami zrobiły się jakieś grzybki, czy coś takiego podobnego. Chyba nie zagraża to rosiczkom? Hmm czy przypadkiem nie wyglądają tak o? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Tak, to jest właśnie coś takiego. Część już zeskrobałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 To są wykwity soli. Podlewaj owadożery wodą demineralizowaną/destylowaną - minerały w wodzie, której aktualnie używasz, doprowadzą do zmarnienia roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 No tak, przez zimę chciałem oszczędzić i podlewałem tylko kranówką, oczywiście przegotowaną. Ale w tamtym roku podlewałem dużą rosiczkę taką wodą przez ok. 1 miesiąc i nie wybrzydzała, więc myślałem, że z siewkami też da radę No to od teraz będę podlewał tylko demineralizowaną. A ta pajęczynka to jest coś, czym powinienem się martwić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) W sumie to mogą być przędziorki - sprawdź w tym temacie, czy charakterystyka się zgadza, popatrz też na zdjęcia na google grafice pod hasłem przędziorki i porównaj. Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez beginner Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Oddzielę ją na razie od reszty i poobserwuję. Ale nie widać, żeby coś jej dolegało. A wręcz przeciwnie. Jeszcze na początku marca nie była w dobrym stanie, wszystkie listki czarne, a teraz niesamowicie odżyła. Dużo pięknych, zielonych listków, na każdym z nich muszki i inne owady. Także mam nadzieję, że to nic groźnego Dzięki za pomoc! Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez Marcin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pietruszka002 Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 (edytowane) Same owada raczej jeszcze nie złapią, ale możesz wykałaczką przenieść płatek pokarmu dla rybek na taki liść. To na pewno jest dobry pomysł karmić roślinki ????!! I poza tym też mam małe siewki około od4 do 7 liści już się tworzą kropelki lepu i czy mogę je karmić muszkami czy płatkami dla ryb (jeśli to dobry pomysł). Jeszcze te rosiczki(Drosera Spatulata) te większe co mają z 8-9mm rosną mocno blisko przy sobie i czy przesadzić je ??? ( otworzyć nowy temat z tym?? ) Edytowane 18 Kwietnia 2012 przez pietruszka002 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 18 Kwietnia 2012 Share Napisano 18 Kwietnia 2012 Pokarm dla rybek, lub muszki. Rośliny je strawią, a i nic im [roślinom] się nie stanie, a najedzą się i lepiej będą rosły. Co do przesadzania, myślę, że nie musisz ich na razie przesadzać, lub ewentualnie zwiększ odległość między nimi. Ale niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi