Lemiesz Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Ostatnio dostałem doniczki z czymś w środku znajomy który mi to dał mówi że to rosiczki ale ja nie jestem pewny po prostu wyglądają mi na chwasty zdjęcia są nie wyraźne lepszych nie mogłem zrobić proszę o szybką odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 No faktycznie, moim zdaniem nie trzeba nawet ostrzejszych zdjęć by stwierdzić że to chwasty Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Chwasty, chwasty. Spytaj się znajomego, czy wysiewał nasiona, a jeśli tak - to kiedy. Jeśli potwierdzi, to potrzymał bym tę doniczkę, rosiczki czasem długo zabierają się za kiełkowanie, szczególnie kiedy nie mają światła, czy odpowiedniej wilgotności. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 (edytowane) Z tego co wiem mają już trzy tygodnie a gatunki to : CAPENSIS ALL RED rosiczka ALICJI ALICIAE rosiczka DIELSIANA rosiczka DROSERA CAPENSIS ALBA rosiczka DROSERA CAPENSIS TYPICAL Niech ktoś mi powie czy warte jest to zachodu trzymania czy nie Edytowane 19 Kwietnia 2012 przez Lemiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 A nasiona nie był przypadkiem przysypane? Bo jakiś przekopany ten torf z wierzchu. W każdym razie postaw doniczkę na parapet (wschodni/południowy) i podlewaj wodą destylowaną/demineralizowaną (widać wykwity soli na powierzchni), a może coś z tego jeszcze będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Z tego co pamiętam ja mu przyszły to do doniczek dodał grube kamienie trochę piasku a na koniec dodał ziemie wsypywana nie ugniatana (to akurat ja robiłem) postawił w podstawkach posypał na wierzchu i pilnował aby wody w podstawce nie brakło potem prezentował mi parę doniczek to tyle i stoją u mnie od tygodnia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Z tego co pamiętam ja mu przyszły to do doniczek dodał grube kamienie trochę piasku a na koniec dodał ziemie No to już wiemy co to takiego wyrosło... chwasty Pod żadnym pozorem nie można używać ziemi do hodowli roślin owadożernych. I do tego grube kamienie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamik55 Napisano 19 Kwietnia 2012 Share Napisano 19 Kwietnia 2012 Co do zdjęć to ustaw ostrość ręcznie/włącz tryb makro i będzie dobrze, bo u Ciebie ostrość jest na drugi plan. Co do nasion to jeśli ta ziemia to ziemia ogrodnicza to odpowiedź masz post wyżej, chociaż te gatunki które wymieniłeś myślę, że spokojnie na takiej ziemi wykiełkowałyby. Najlepsze rezultaty są na słońcy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) to jest ziemia torfowa ph 3,5-4,5 Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez Lemiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 20 Kwietnia 2012 Share Napisano 20 Kwietnia 2012 Do uprawy owadożerów nadaje się zwykły torf, bez nawozów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi