Skocz do zawartości

Co to jest

Lemiesz

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio dostałem doniczki z czymś w środku znajomy który mi to dał mówi że to rosiczki ale ja nie jestem pewny po prostu wyglądają mi na chwasty :huh: zdjęcia są nie wyraźne

lepszych nie mogłem zrobić proszę o szybką odpowiedź :)

post-5965-1334834770_thumb.jpg

post-5965-1334834838_thumb.jpg

post-5965-1334834900_thumb.jpg

post-5965-1334835083_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Chwasty, chwasty. Spytaj się znajomego, czy wysiewał nasiona, a jeśli tak - to kiedy. Jeśli potwierdzi, to potrzymał bym tę doniczkę, rosiczki czasem długo zabierają się za kiełkowanie, szczególnie kiedy nie mają światła, czy odpowiedniej wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem mają już trzy tygodnie a gatunki to :

CAPENSIS ALL RED

rosiczka ALICJI ALICIAE

rosiczka DIELSIANA

rosiczka DROSERA CAPENSIS ALBA

rosiczka DROSERA CAPENSIS TYPICAL

Niech ktoś mi powie czy warte jest to zachodu trzymania czy nie

Edytowane przez Lemiesz
Odnośnik do odpowiedzi

A nasiona nie był przypadkiem przysypane? Bo jakiś przekopany ten torf z wierzchu. W każdym razie postaw doniczkę na parapet (wschodni/południowy) i podlewaj wodą destylowaną/demineralizowaną (widać wykwity soli na powierzchni), a może coś z tego jeszcze będzie.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam ja mu przyszły to do doniczek dodał grube kamienie trochę piasku a na koniec dodał ziemie wsypywana nie ugniatana (to akurat ja robiłem) postawił w podstawkach posypał na wierzchu i pilnował aby wody w podstawce nie brakło potem prezentował mi parę doniczek to tyle i stoją u mnie od tygodnia.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co pamiętam ja mu przyszły to do doniczek dodał grube kamienie trochę piasku a na koniec dodał ziemie

No to już wiemy co to takiego wyrosło... chwasty :) Pod żadnym pozorem nie można używać ziemi do hodowli roślin owadożernych. I do tego grube kamienie... :O

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zdjęć to ustaw ostrość ręcznie/włącz tryb makro i będzie dobrze, bo u Ciebie ostrość jest na drugi plan.

Co do nasion to jeśli ta ziemia to ziemia ogrodnicza to odpowiedź masz post wyżej, chociaż te gatunki które wymieniłeś myślę, że spokojnie na takiej ziemi wykiełkowałyby.

Najlepsze rezultaty są na słońcy ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.