Skocz do zawartości

kiełkowanie nasion w wodzie

krystian311996

Rekomendowane odpowiedzi

witam!

w ostatnim czasie przetestowałem na nasionach rosiczki przylądkowej tak zwany "mokry" sposób na kiełkowanie nasion. z tego co zaobserwowałem muszą to być świeże nasiona, gdyż w przypadku miesięcznych nasion muchołówki (bez ich "zimowania") nic się nie działo. natomiast u rosiczki kiełki pojawiły się po około tygodniu.

nasiona wrzuciłem do pojemnika z wodą destylowaną zaraz po zbiorze i przykryłem półprzeźroczystą folią spożywczą. nasiona w nocy miały temperaturę około 18-20 stopni, a w ciągu dnia 25-32. do około godziny 22 doświetlam je lampką halogenową.

i tu moje pytanie. jak już podrosną to sadzić je do torfu łupinkami nasion w dół( w torf) czy tymi nitkami z zielonej części wypuszczonej przez nasiono??

poniżej zamieszczam fotki;)

post-5918-1334949629_thumb.jpg

post-5918-1334949667_thumb.jpg

post-5918-1334949696_thumb.jpg

post-5918-1334949723_thumb.jpg

pozdrawiam!

Edytowane przez krystian311996
Odnośnik do odpowiedzi

Siejąc nasiona na mokrym torfie będziesz miał dokładnie ten sam efekt, tylko nie trzeba będzie ich wyławiać z potem wody. Jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś wysiewał rosiczki w sposób "suchy". Także na torfie czy nie, musi być "mokry", bo bez wody to chyba nie da rady...

Jak dalej się wczytuję w Twój post, to jeszcze ta "technika" rodzi jakieś niestworzone problemy... Jak sadzić siewki... ehhh.... (POWAŻNIE?!!) A wysiej je następnym razem na torfie, one sobie już dalej same poradzą. Oszczędzisz sobie i roślinom kłopotu. Mają w końcu te swoje: -taksje, -nastie, -tropizmy...; będą wiedziały jak rosnąć.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Witam.

Mam podobny problem ponieważ,jestem mało doświadczonym hodowcą.I nie wiem jak wysiać takie kiełki jak na zdjęciu powyżej.

Zielone górą czy do ziemi czy może położyć je na torf... :cray2:

Proszę o szybką pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.