piotr1990 Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam! Otóż po wielu niepowodzeniach coś udaje mi sie ostatnio naskrobać w tym temacie Choć mam dość dziwny problem. Przygotowałem pożywkę z 6-BAP 1ml na 400ml pożywki. Mam 2 pojemniki, w jednym znajdują się 7 liści Nicotiana Rustica które sterylizowałem 3 minutki w NADCC 1000. Pojemnik nr 1 Jak widać jeden mały liść tak zbielał że musiałem go zaznaczyć kułeczkiem na obrazku. Jeszcze jedna fotka tego samego pojemnika. A teraz 2 fotki pojemnika nr 2 w którym są 4 liście Liście do pożywki umieściłem 7 dni temu. Przez pierwsze jakieś 3 dni niektóre liście zaczeły bieleć ale potem przestały. Dodam iż liście z pojemnika nr 2 są ze sterylnych kultur z dwóch innych pojemników! Tak więc nawet ich nie musiałem sterylizować. A teraz do mojego pytania. Dlaczego liście bieleją? Czy coś z tego będzie? Czy najzwyczajniej je uśmierciłem? Pozdrawiam Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez piotr1990 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi