SnaKe Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Cześć, ostatnio kupiłem małego cephalotusa i doszedł on chyba w nie najlepszym stanie. Tutaj kilka fotek: I kilka moich pytań: Czy uda się go jakoś odratować? Jak się z takim maleństwem obchodzić? Czy to zielone obok to mech torfowiec? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Na moje oko ten cefal jest już martwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsunami Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Cześć. Twój cefal wygląda bardzo źle. Ściślej - to co widać na zdjęciach, czyli jego nadziemna część, wygląda na najzwyczajniej uschnięte. Jedyne co możesz zrobić to zapewnić temu co z niego zostało optymalne warunki (czyli mniej więcej takie jak za oknem - dużo słońca, ciepłe dni, chłodne noce) i modlić się, żeby roślina odbiła od korzenia. Może to zająć miesiąc, trzy, pół roku, albo - co niestety wydaje mi się najbardziej prawdopodobne - nigdy się nie wydarzyć. Druga sprawa - podłoże w którym go posadziłeś wygląda bardziej na błoto, niż na odpowiednie podłoże dla cefalotusa. Ja używam mieszanki 2:2:2:1 torf:perlit:żwir kwarcowy:suszony mech torfowiec, aczkolwiek to nie jest jedyna, która nadaje się do hodowli cefala - to jakie podłoże będzie optymalne jest uzależnione od wielu czynników, między innymi od Twoich nawyków, mądrze więc byłoby poczytać o tej roślinie - w internecie jest mnóstwo materiałów, nawet tu na forum jest dobry poradnik napisany przez użytkownika Cephalotus. http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...anie-t6722.html To zielone rozmazane obok roślinki wygląda na mech torfowiec, w którym, jak przypuszczam, została ona wysłana do Ciebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Aha, dzięki Zamówiłem go w sklepie internetowym CarniSana istnieje jakaś możliwość reklamacji czy coś? Taki już do mnie przyszedł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Cefal jest martwy i nic z niego nie będzie - to raz. Tak mały cefal ma bardzo cieniutkie korzonki, więc z nich nie odbije - to dwa. Nie ma co się bawić w super-hiper mieszanki tylko zastosować torf i piasek w stosunku 2:1 - to trzy. Jeżeli przyszedł w złym stanie, trzeba było od razu to zgłosić, a na razie jedyne co Ci pozostaje to napisać do Alberta lub Mateusza i się dowiedzieć, czy możliwa jest reklamacja. Cefal był zielony kiedy dotarł do Ciebie i kiedy go dokładnie otrzymałeś? Edytowane 1 Maja 2012 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Tough przyszedł do mnie wczoraj, taki sam jak na zdjęciach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) No to pisz do carnisany i rozwiąż tę sytuację.. przecież my jej za Ciebie rozwiązywać nie będziemy. P.s. Warto żebyś wziął pod uwagę to w jaki sposób roślina była zapakowana, bo być może w tych upałach się ugotowała w paczce. Edytowane 1 Maja 2012 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lemiesz Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 (edytowane) Szczelnie to na pewno były zapakowane ostatnio też u nich kupowałem ale takiej tragedii narodowej nie było lekko przyschnięte więc składam ci najszczersze kondolencje Edytowane 1 Maja 2012 przez Lemiesz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Z Carnisaną nie ma najmniejszych problemów i na pewno się z chłopakami dogadasz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KamJ Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Mysle ze mozesz liczyc na nowa rosline od nich, a co Ci moge poradzic to od razu zamow sobie w Carnisanie podloze zeby nie bylo problemow. Ja zamawialem bardzo duza ilosc roslin u Alberta i zawsze byly w swietnym stanie. Ostatnio nawet bylem u Alberta po rosliny i teraz wszystko mu sie wybudza do zycia w naturalnym swietle. Ma bardzo fajna i przede wszystkim zdrowa kolekcje roslin. Mysle ze wszystko skonczy sie dobrze, a zanim otrzymasz rosline to poczytaj o niej jak najwiecej... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi