Skocz do zawartości

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, ostatnio kupiłem małego cephalotusa i doszedł on chyba w nie najlepszym stanie. Tutaj kilka fotek:

post-5724-1335872153_thumb.jpg

post-5724-1335872232_thumb.jpg

I kilka moich pytań:

Czy uda się go jakoś odratować?

Jak się z takim maleństwem obchodzić?

Czy to zielone obok to mech torfowiec?

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Twój cefal wygląda bardzo źle. Ściślej - to co widać na zdjęciach, czyli jego nadziemna część, wygląda na najzwyczajniej uschnięte. Jedyne co możesz zrobić to zapewnić temu co z niego zostało optymalne warunki (czyli mniej więcej takie jak za oknem - dużo słońca, ciepłe dni, chłodne noce) i modlić się, żeby roślina odbiła od korzenia. Może to zająć miesiąc, trzy, pół roku, albo - co niestety wydaje mi się najbardziej prawdopodobne - nigdy się nie wydarzyć.

Druga sprawa - podłoże w którym go posadziłeś wygląda bardziej na błoto, niż na odpowiednie podłoże dla cefalotusa. Ja używam mieszanki 2:2:2:1 torf:perlit:żwir kwarcowy:suszony mech torfowiec, aczkolwiek to nie jest jedyna, która nadaje się do hodowli cefala - to jakie podłoże będzie optymalne jest uzależnione od wielu czynników, między innymi od Twoich nawyków, mądrze więc byłoby poczytać o tej roślinie - w internecie jest mnóstwo materiałów, nawet tu na forum jest dobry poradnik napisany przez użytkownika Cephalotus.

http://www.rosliny-owadozerne.pl/Cephalotu...anie-t6722.html

To zielone rozmazane obok roślinki wygląda na mech torfowiec, w którym, jak przypuszczam, została ona wysłana do Ciebie.

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, dzięki :( Zamówiłem go w sklepie internetowym CarniSana istnieje jakaś możliwość reklamacji czy coś? Taki już do mnie przyszedł.

Odnośnik do odpowiedzi

Cefal jest martwy i nic z niego nie będzie - to raz.

Tak mały cefal ma bardzo cieniutkie korzonki, więc z nich nie odbije - to dwa.

Nie ma co się bawić w super-hiper mieszanki tylko zastosować torf i piasek w stosunku 2:1 - to trzy.

Jeżeli przyszedł w złym stanie, trzeba było od razu to zgłosić, a na razie jedyne co Ci pozostaje to napisać do Alberta lub Mateusza i się dowiedzieć, czy możliwa jest reklamacja.

Cefal był zielony kiedy dotarł do Ciebie i kiedy go dokładnie otrzymałeś?

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

No to pisz do carnisany i rozwiąż tę sytuację.. przecież my jej za Ciebie rozwiązywać nie będziemy. ;)

P.s. Warto żebyś wziął pod uwagę to w jaki sposób roślina była zapakowana, bo być może w tych upałach się ugotowała w paczce.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Szczelnie to na pewno były zapakowane ostatnio też u nich kupowałem ale takiej tragedii narodowej nie było lekko przyschnięte więc składam ci najszczersze kondolencje

Edytowane przez Lemiesz
Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze mozesz liczyc na nowa rosline od nich, a co Ci moge poradzic to od razu zamow sobie w Carnisanie podloze zeby nie bylo problemow. Ja zamawialem bardzo duza ilosc roslin u Alberta i zawsze byly w swietnym stanie. Ostatnio nawet bylem u Alberta po rosliny i teraz wszystko mu sie wybudza do zycia w naturalnym swietle. Ma bardzo fajna i przede wszystkim zdrowa kolekcje roslin. Mysle ze wszystko skonczy sie dobrze, a zanim otrzymasz rosline to poczytaj o niej jak najwiecej...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.