Skocz do zawartości

Dzbanecznik marnieje

znajomy

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 months later...

Wiec tak zmieniłem na torf sphagnum i mój dzbanecznik odżył i ma się dobrze :) jak również inne roślinki :)

powiedzcie mi czy mogę obciąć tą łodygę,która wygląda jak wysuszona w tej ciemnej doniczce?

W tej białej to też ten sam tylko rozłączony i fajne dzbanki puścił :P

13901761_img_1554.jpg 13901765_img_1555.jpg 13901766_img_1556.jpg 13901771_img_1557.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 months later...

witam mam pytanie o stan mojego dzbanecznika mianowicie zauwazylem na lisciach czerwony nalot na spodniej czesci i jakies malutkie robaczki w ziemi :(( co to moze byc ?? pomozecie ??? prosze bo to juz kolejny dzbanecznik ktory mi pada w ten sam sposob :(((post-5817-1356349476_thumb.jpg

post-5817-1356349579_thumb.jpg

post-5817-1356349622_thumb.jpg

Edytowane przez bremol
Odnośnik do odpowiedzi

tylko jasnej odpowiedzi brak ... co z czym i dlaczego ...:(

moze zle sformulowalem pytanie (moja wina) chodzilo mi o to co z nim nie tak ????

Edytowane przez bremol
Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło mi oto że tam powinieneś napisać swój problem. No ale skoro już tu piszemy to Ci odpowiem- białe robaczki w torfie to zapewne skoczogonki. Na forum znajdziesz o nich info jednak generalnie nie są one powodem do zmartwień.

EDIT- Twój dzbanecznik woła o pomstę do nieba ;) Jest ewidentnie przesuszony lub przelany. Podłoże wymień jak najszybciej bo na pewno podlewałeś go kranówką- mam rację? Zapewnij Mu dużo światła- mimo że jest zima możesz go czymś podoświetlać. Chociaż wydaje mi się ze już nie ma za bardzo co ratować bo stożek wzrostu zaczyna gnić.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki za odpowiedz :) podlewam woda przegotowana odstala :)

czestotliwisc podlewania zimo to ?? temperatura w miare stala okolo 20 stopni wilgotnosc 80 %

Edytowane przez bremol
Odnośnik do odpowiedzi

Lepsza będzie destylowana .

EDIT : To koniec z nim , wzorując się 2 zdjęciem stożek jest cały czarny już nie do odratowania .

mam jeszcze jeden zakupiony nie dawno i nie chce popelnic tego samego bledu tak wiec skoro problem tkwi w podlewaniuto jak czesto to robic zima ?????

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć zdjęcie tamtego najlepiej. Podlewaj go przez cały rok tak samo bo dzbanki nie zimują. Z resztą, jak Ty je podlewasz? Bo ciekaw jestem...

teoretycznie raz w tygodniupost-5817-1356462717_thumb.jpg

post-5817-1356462651_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Wymień podłoże. Podlewaj destylką. Ten kermazyt jest zbędny Podlewaj tak aby podłoże było stale wilgotne ale aby woda nie była w podstawce.

na jakie ??? sa jakies gotowe mieszanki do kupienia dla dzbanecznikow ??

i czy skoczogonki cos zrobia dzbankowi ?

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem już wcześniej:

białe robaczki w torfie to zapewne skoczogonki. Na forum znajdziesz o nich info jednak generalnie nie są one powodem do zmartwień.

Podłoże wymień na kwaśny, dobrej jakości torf. Gotowe mieszanki są ale dla Ventraty są zbędne. Wymieszaj ew. torf z perlitem 1:1.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.