Gekon Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Daj zdjęcie worka (No chyba że na nim nic nie pisze) to będzie można bardziej określić co to jest ale wydaje mi się że to ziemia... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 2 Maja 2012 Share Napisano 2 Maja 2012 Gekon-> Torf kupiłem na allegro,ale w opisie prawdopodobnie nie było skąd pochodzi. Powiedz jeszcze czy przesadzałeś z cała bryłą korzeniową czy czyściłeś korzenie z podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
znajomy Napisano 30 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2012 Wiec tak zmieniłem na torf sphagnum i mój dzbanecznik odżył i ma się dobrze jak również inne roślinki powiedzcie mi czy mogę obciąć tą łodygę,która wygląda jak wysuszona w tej ciemnej doniczce? W tej białej to też ten sam tylko rozłączony i fajne dzbanki puścił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) witam mam pytanie o stan mojego dzbanecznika mianowicie zauwazylem na lisciach czerwony nalot na spodniej czesci i jakies malutkie robaczki w ziemi ( co to moze byc ?? pomozecie ??? prosze bo to juz kolejny dzbanecznik ktory mi pada w ten sam sposob (( Edytowane 24 Grudnia 2012 przez bremol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Czy był sens odkopywania tematu z Sierpnia? Tu masz temat w którym Twój post powinien się znaleźć http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...75&start=75 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) tylko jasnej odpowiedzi brak ... co z czym i dlaczego ... moze zle sformulowalem pytanie (moja wina) chodzilo mi o to co z nim nie tak ???? Edytowane 24 Grudnia 2012 przez bremol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) Chodziło mi oto że tam powinieneś napisać swój problem. No ale skoro już tu piszemy to Ci odpowiem- białe robaczki w torfie to zapewne skoczogonki. Na forum znajdziesz o nich info jednak generalnie nie są one powodem do zmartwień. EDIT- Twój dzbanecznik woła o pomstę do nieba Jest ewidentnie przesuszony lub przelany. Podłoże wymień jak najszybciej bo na pewno podlewałeś go kranówką- mam rację? Zapewnij Mu dużo światła- mimo że jest zima możesz go czymś podoświetlać. Chociaż wydaje mi się ze już nie ma za bardzo co ratować bo stożek wzrostu zaczyna gnić. Edytowane 24 Grudnia 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) ok dzieki za odpowiedz podlewam woda przegotowana odstala czestotliwisc podlewania zimo to ?? temperatura w miare stala okolo 20 stopni wilgotnosc 80 % Edytowane 24 Grudnia 2012 przez bremol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 (edytowane) Lepsza będzie destylowana . EDIT : To koniec z nim , wzorując się 2 zdjęciem stożek jest cały czarny już nie do odratowania . Edytowane 24 Grudnia 2012 przez sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Lepsza będzie destylowana . EDIT : To koniec z nim , wzorując się 2 zdjęciem stożek jest cały czarny już nie do odratowania . mam jeszcze jeden zakupiony nie dawno i nie chce popelnic tego samego bledu tak wiec skoro problem tkwi w podlewaniuto jak czesto to robic zima ????? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 24 Grudnia 2012 Share Napisano 24 Grudnia 2012 Wrzuć zdjęcie tamtego najlepiej. Podlewaj go przez cały rok tak samo bo dzbanki nie zimują. Z resztą, jak Ty je podlewasz? Bo ciekaw jestem... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Wrzuć zdjęcie tamtego najlepiej. Podlewaj go przez cały rok tak samo bo dzbanki nie zimują. Z resztą, jak Ty je podlewasz? Bo ciekaw jestem... teoretycznie raz w tygodniu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Wymień podłoże. Podlewaj destylką. Ten kermazyt jest zbędny Podlewaj tak aby podłoże było stale wilgotne ale aby woda nie była w podstawce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bremol Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Wymień podłoże. Podlewaj destylką. Ten kermazyt jest zbędny Podlewaj tak aby podłoże było stale wilgotne ale aby woda nie była w podstawce. na jakie ??? sa jakies gotowe mieszanki do kupienia dla dzbanecznikow ?? i czy skoczogonki cos zrobia dzbankowi ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 25 Grudnia 2012 Share Napisano 25 Grudnia 2012 Pisałem już wcześniej: białe robaczki w torfie to zapewne skoczogonki. Na forum znajdziesz o nich info jednak generalnie nie są one powodem do zmartwień. Podłoże wymień na kwaśny, dobrej jakości torf. Gotowe mieszanki są ale dla Ventraty są zbędne. Wymieszaj ew. torf z perlitem 1:1. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi