kamiel Napisano 14 Maja 2006 Share Napisano 14 Maja 2006 Witam wszystkich na tym poście.Chciałbym zadać pytanko dla doświadczonych hodowców jak najlepiej rozmnozyć muchołówkę z liścia.Z góry thx za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 14 Maja 2006 Share Napisano 14 Maja 2006 Ja może doświadczony nie jestem ale na forum wyczytałem i jest to na 99% prawdą 1.Odcinamy pułapke z lisciem jak najbliżej korzenia (bulwy, po prostu jak najblizej środka) 2.Wkładamy w lekko wilgotny torf z mieszanką gruboziarnistego piasku 3.Przysypujemy samą KOŃCÓWKE liscia torfem 4.Czekamy około miesiąca i przy dobrych warunkach bedziemy mieli nową muchołówke:) PS:Lisć i pułapka muszą być zdrowe, ich wielkosc niema znaczenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiel Napisano 14 Maja 2006 Autor Share Napisano 14 Maja 2006 ale odcinamy czy odrywamy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 14 Maja 2006 Share Napisano 14 Maja 2006 Odcinamy ostrym narzędziem zeby nieuszkodzic tkanek ( zmiażdzyć) :cool: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 A mi sie wydaje ze trzeba oderwac ale nie jestem pewny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turim Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 Odrywamy najlepiej z kawałkiem białej częsci będącej najbliżej środka rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendelmax Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 a to nie uszkodzi bulwy jak się tak wyrwie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 Nie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 15 Maja 2006 Share Napisano 15 Maja 2006 a warunki to jakie ? takie jka dla doroslej? tzn mozna by wlozyc ten lisc dodoniczki z dorosla mucholowka ? torf wilgotny czy mokry ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 takie jka dla dorosle Tak, tylko trzymaj pod folia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 a kiedy najlepiej rozmnazac ? wiosna ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Kiedy chcesz ale wiosna najlepiej bo duzo sloneczka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 a jest roznica czy pulapka jest zamknieta czy otwarta ? jesli wlozew doniczke z dorosla mucholowka, bezz folii to bedzie dobrze ? czy folia musi byc ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DSArtur Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Folia musi byc bo wtedy jest wieksza wilgotnosc a jesli chodzi o plapke to niema roznicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi_rosiczka Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Ja czytałem gdzieś, że nie powinno odcinać żadnych materiałów na rozmnożenie nożyczkami, gdyż one właśnie miażdzą tkankę tegoż materiału. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi