eQuadoR Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Widze, zę panują podzielone opinie na tamat " Jak rozmnożyć z liścia muchołówkę" Jedni mówią, że trzba odciąć ostrym narzędziem a inni, że trzeba oderwać. To właściwie jak to trzeba zrobić? Może ktoś z Nepenti by nam pomugł? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendelmax Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Ja dotąd odcinałem, i to zarówno nożem jak i nożyczkami (bo też mi przyszło do głowy, że mogą być różnice ) i nic. Wiec może faktycznie lepiej oderwać, bo dotąd u mnie wszystkie próby spelzają na niczym (acz fakt faktem, że nie były pod folią- bałem się, że zgniją. Jak widać zgnić nie zgniły, ale uschły ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eQuadoR Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Co z tymi liśćmi zrobić? Wsadzić je pionowo (tak z 1/4 liśccia) czy położyć poziomo, a może taż zakopać poziomo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happysad Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 Tak zakop go 10 m.p.p.m najlepiej.. Roslin sie niezakopuje zapamietaj raz na zawsze... Ja wsadzam je pionowo tak na 1/3 liscia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 16 Maja 2006 Share Napisano 16 Maja 2006 no to tak kolo 11 odciolem lisc z pulapka, troche przysechl, a ze nie mam za bardzo ziemi to sie pewnie zmarnuje, no coz trudno byl w doniczce z duza mucholowka edit mama kupila ziemie sphagnowa, ale to jakies ma tam dodatki, sprobuje ja wyplukac i wsadze tego liscia, moze sie uda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Riv Napisano 17 Maja 2006 Share Napisano 17 Maja 2006 Nie wiem po co rozmnażac z liscia, jak sie odcina pędy kwiatowe to roślina produkuje mase małych roślinek wyrastajacych z kłącza. Ja ledwo odłączyłam 3 mniejsze, a tam znowu w 4 miejscach nowe pułapki wyrastają. Teraz chcecie rozmnażać a potem nie ma miejsca gdzie to rozsadzać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość CP fan Napisano 18 Maja 2006 Share Napisano 18 Maja 2006 Teraz chcecie rozmnażać a potem nie ma miejsca gdzie to rozsadzać to akurat chyba nie jest wielki problem, zawsze możne je porozdawać albo sprzedać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_ Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 no to ja napisze swoja obserwacje z wszystkich lisci jakie oderwalem od rosliny tylko jedna mucholowka mi wyrosla, byla z tego co widzialem oderwana, zimowala z duza mucholowka !!!! a lisci bylo dosc sporo, lisc juz podeschniety na koncu byl jak dalem do zimowania a teraz bede mial mala mucholowke Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dies Napisano 24 Maja 2007 Share Napisano 24 Maja 2007 Jak rozmnożyć muchołówkę z sadzonki liściowej? (incognito) Liść należy odciąć żyletką albo skalpelem jak najbliżej bulwki z której wyrasta. Jeśli nie mamy torfu z Nepenti, nic trudnego przygotować własną mieszankę. Należy zakupić kwaśny torf do iglaków w sklepie ogrodniczym, wypłukać go najpierw zwykłą kranówką, potem destylowaną. Podobnie postąpić ze zwykłym piaskiem, zmieszać go z torfem i mamy gotową mieszankę. Po zmieszaniu należy ją wygotować, (najlepiej w jakimś starym garnku). Po ugotowaniu, ostudzić i włożyć jakieś 7 mm końcówkę liścia w torf. Po mojej rocznej obserwacji muchołówek i konsultacji z moją ciocią, która jest botanikiem od 30 lat i zna chyba wszystkie rośliny świata doszedłem do wniosku, że najlepiej rozmnaża się liście muchołówki pochodzące z zimowania. Nie należy trzymać takiej sadzonki w bardzo wysokiej temperaturze, gdyż liść łatwo gnije. Najlepsza temp to około 20 – 25 stopni C. Trzeba natomiast zapewnić wysoką wilgotność, między 60 a 75%. Liść ukorzenia się około 2 miesięcy. Życzę powodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysh Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 ja tak zrobiłem i nic tylko nie trzymałem pod folią i zwiędła pułapka. mam juz nasionka to sie wezme do roboty i bede sadził pozdroo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Oj dies zdradziłeś naszą tajemnicę:-P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andziej Napisano 7 Lipca 2007 Share Napisano 7 Lipca 2007 W związku z tym, że zdania są podzielone co do rozmnażania muchołówki postanowiłem sam spróbować. Oto efekt po miesiącu (wsadziłem około 3 czerwca) liść nadal na końcu jest zielony (to dobry znak), małej muchołówki jak na razie nie widać. Jak myślicie wyrośnie coś z tego??? Dodam tylko, że doniczka jest przykryta folią z dziurkami, w podstawku jest woda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 7 Lipca 2007 Share Napisano 7 Lipca 2007 Jeżeli na końcu powstało zgrubienie to będzie roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi