Skocz do zawartości

Rozmnazanie Z Liścia-porady

kamiel

Rekomendowane odpowiedzi

Widze, zę panują podzielone opinie na tamat " Jak rozmnożyć z liścia muchołówkę"

Jedni mówią, że trzba odciąć ostrym narzędziem a inni, że trzeba oderwać. To właściwie jak to trzeba zrobić? Może ktoś z Nepenti by nam pomugł?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dotąd odcinałem, i to zarówno nożem jak i nożyczkami (bo też mi przyszło do głowy, że mogą być różnice :) ) i nic. Wiec może faktycznie lepiej oderwać, bo dotąd u mnie wszystkie próby spelzają na niczym (acz fakt faktem, że nie były pod folią- bałem się, że zgniją. Jak widać zgnić nie zgniły, ale uschły ;) )

Odnośnik do odpowiedzi

no to tak

kolo 11 odciolem lisc z pulapka, troche przysechl, a ze nie mam za bardzo ziemi to sie pewnie zmarnuje, no coz ;) trudno

byl w doniczce z duza mucholowka

edit

mama kupila ziemie sphagnowa, ale to jakies ma tam dodatki, sprobuje ja wyplukac i wsadze tego liscia, moze sie uda :)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem po co rozmnażac z liscia, jak sie odcina pędy kwiatowe to roślina produkuje mase małych roślinek wyrastajacych z kłącza. Ja ledwo odłączyłam 3 mniejsze, a tam znowu w 4 miejscach nowe pułapki wyrastają. Teraz chcecie rozmnażać a potem nie ma miejsca gdzie to rozsadzać :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość CP fan
Teraz chcecie rozmnażać a potem nie ma miejsca gdzie to rozsadzać :)

to akurat chyba nie jest wielki problem, zawsze możne je porozdawać albo sprzedać :wink:

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

no to ja napisze swoja obserwacje :D

z wszystkich lisci jakie oderwalem od rosliny tylko jedna mucholowka mi wyrosla, byla z tego co widzialem oderwana, zimowala z duza mucholowka !!!!

a lisci bylo dosc sporo, lisc juz podeschniety na koncu byl jak dalem do zimowania

a teraz bede mial mala mucholowke :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jak rozmnożyć muchołówkę z sadzonki liściowej? (incognito)

Liść należy odciąć żyletką albo skalpelem jak najbliżej bulwki z której wyrasta.

Jeśli nie mamy torfu z Nepenti, nic trudnego przygotować własną mieszankę. Należy zakupić kwaśny torf do iglaków w sklepie ogrodniczym, wypłukać go najpierw zwykłą kranówką, potem destylowaną. Podobnie postąpić ze zwykłym piaskiem, zmieszać go z torfem i mamy gotową mieszankę. Po zmieszaniu należy ją wygotować, (najlepiej w jakimś starym garnku). Po ugotowaniu, ostudzić i włożyć jakieś 7 mm końcówkę liścia w torf. Po mojej rocznej obserwacji muchołówek i konsultacji z moją ciocią, która jest botanikiem od 30 lat i zna chyba wszystkie rośliny świata  doszedłem do wniosku, że najlepiej rozmnaża się liście muchołówki pochodzące z zimowania. Nie należy trzymać takiej sadzonki w bardzo wysokiej temperaturze, gdyż liść łatwo gnije. Najlepsza temp to około 20 – 25 stopni C. Trzeba natomiast zapewnić wysoką wilgotność, między 60 a 75%. Liść ukorzenia się około 2 miesięcy. Życzę powodzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

ja tak zrobiłem i nic tylko nie trzymałem pod folią i zwiędła pułapka. mam juz nasionka to sie wezme do roboty :] i bede sadził:] pozdroo

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z tym, że zdania są podzielone co do rozmnażania muchołówki postanowiłem sam spróbować. Oto efekt po miesiącu (wsadziłem około 3 czerwca) post-2041-1183802028.jpg liść nadal na końcu jest zielony (to dobry znak), małej muchołówki jak na razie nie widać. Jak myślicie wyrośnie coś z tego??? Dodam tylko, że doniczka jest przykryta folią z dziurkami, w podstawku jest woda.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.