Skocz do zawartości

Pytania na początek hodowli : )

kblazek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kupilem na allegro mix nasion rosiczek i muchołówek, nasiona posiałem no i czekam. Po 5 dniach wyrosło coś takiego:

20120506027.jpg

Czy to nie jest przypadkiem jakiś chwast? Rośnie dosyć wolno.

Po 2 tygodniach od wysiewu pojawiły białe kropeczki miejcami( w plastikowej mini szklarence po 2-3 lub wgl w jednej komorze)

Czy to jest pleśń ?

Niby minimum 3 tygodnie a juz po 2 w jednej z komór coś się pokazuje. Jezcze troche i bd widać efekty.

Na co radzicie zwracać uwagę na początku ?

Edytowane przez kblazek
Odnośnik do odpowiedzi

Rośnie dosyć wolno.

Mylisz się. Rośnie bardzo szybko. Przynajmniej w porównaniu do roślin owadożernych, do których z pewnością się nie zalicza.

Na co radzicie zwracać uwagę na początku ?

Na to czy nie ma już kilku identycznych tematów w tym samym dziale. Przepraszam za uszczypliwość, ale serio jest tego sporo. I rada ode mnie - nasiona/rośliny kupuj na forum, a nie od cwaniaków na Allegro. Oczywiście są tam i uczciwi sprzedawcy (też zdarza mi się coś tam sprzedać), ale jak nie wiesz którzy to są to masz totolotka. Pokaż nam zdjęcia tych nasion, jeśli nimi dysponujesz.

Odnośnik do odpowiedzi

Tu jest fotka tego co wyrosło dosłownie dzisiaj w nocy:

20120506029.jpg

Małe ale zupełnie inne niż to pierwsze. Chwast pewnie wział sie z ziemi kupionej w klepie. Narazie niech bd potem się tym zajmę i go wywalę.

Fotki nasionek nie mam ale po komentarzac widać ze to dobry sprzedawca.Co do naion to było ok 50 cholernie malutkich i z 6 większych.

Gratis była mimoza, juz całkiem całkiem urosła.

PS: Sorki jeżeli zjadam literki ale coś ostatnio klawiatura mi wariuje i nie zawsze działają klawisze ; /

Odnośnik do odpowiedzi

Komentarze w przypadku nasion są dowodem jedynie na nieostrożność ludzi. Sam dostawałem komentarze w dwa dni po wysłaniu nasion. Ludzie wystawiali mi komentarz bo dostali nasiona szybko. Nie czekali co wyrośnie. Wyrastało oczywiście to, co miało wyrosnąć, ale gdybym sprzedawał im pestki kiwi to co? Nie ma przecież możliwości edycji komentarza.

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno zostałeś oszukany, bo to co wykiełkowało jest podobne do kobei pnącej.

"Na pewno" i "podobne" to jednak sformułowania o odmiennym stopniu sprawdzalności. ;) Pewnie jakieś 30% roślin w wieku pięciu dni jest podobnych do kobei pnącej, konopi indyjskiej i czego tam jeszcze. Pamiętaj, że takie niewielkie chwasty potrafią wyrastać i może te wyrosłyby nawet, gdyby autor tematu nie wysiał nasion. Podlewaj to, obserwuj, może pojawią się inne rośliny (owadożerne), czego życzę. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Sprawdzałem jego komentarze, ma 3399 pozytywow za sprzedaż. Ludzie piszą ze wyrasta. Chwat mógł sie wziac z ziemi. Poczekam z tym troche i tyle. Długo rośnie rosiczka i muchołówka? I jak się też to ma do dzbanków, bo przymierzam ię do zakupu nasion.

PS: Konto użytkownika od którego kupiłem należy do sklepu internetowego heldros.pl Więc wątpie zebym padł ofiarą oszustwa.

Edytowane przez kblazek
Odnośnik do odpowiedzi

O boże... prziecież Kosa Ci wytłumaczył:

Komentarze w przypadku nasion są dowodem jedynie na nieostrożność ludzi. Sam dostawałem komentarze w dwa dni po wysłaniu nasion. Ludzie wystawiali mi komentarz bo dostali nasiona szybko. Nie czekali co wyrośnie. Wyrastało oczywiście to, co miało wyrosnąć, ale gdybym sprzedawał im pestki kiwi to co? Nie ma przecież możliwości edycji komentarza.

więc nawet jakby miał i pól miliona pozytywów to wcale nie znaczy że nie oszukał z uwagi na to że nie ma możliwości edycji komentarza.

Długo rośnie rosiczka i muchołówka?

Wszystko można znaleźć tutaj na forum jak i w google :)

Chwat mógł sie wziac z ziemi.

Skoro użyłeś ziemię to już wiesz co Ci wyrosło- chwast :) nawet jak nasiona masz dobre to i tak wątpię że cokolwiek z tego wyrośnie...

@Edit- Kosa był szybszy :P

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nasiona muchołówki w znacznym powiększeniu: http://images.bidorbuy.co.za/user_images/2...ionaea_copy.jpg

W przypadku muchołówki nasiona powinny przejść tzw. stratyfikację.

Rośliny owadożerne kiełkują raczej długo. W zależności od nasion (gatunku rośliny, świeżości nasion) kiełkowanie może trwać od dwóch tygodni do 2-3 miesięcy.

Zalecam więc cierpliwość.

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. Rozumiem czyli to co wyrosło ostatnio to najprawdopodobniej pierwsze nasionko jakie wykiełkowało. Poczekam, jak ładnie wyrosną to może jakieś terrarium zrobie. Nie wiecie ile stoi tafla szkła do terra ?

Odnośnik do odpowiedzi

Aha. Rozumiem czyli to co wyrosło ostatnio to najprawdopodobniej pierwsze nasionko jakie wykiełkowało. Poczekam, jak ładnie wyrosną to może jakieś terrarium zrobie. Nie wiecie ile stoi tafla szkła do terra ?

Nie. To też chwast. Co do pozostałej części - odsyłano Cię już do googla i lektury forum. (Rośliny których nasiona masz nie powinny rosnąć w terrariach).

P.S. Jeśli tafla szkła została postawiona tydzień temu to stoi tydzień. ;)

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.