Skocz do zawartości

Muchołówka i kwitnienie / Dzbanecznik -przycinanie

Sensej

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Mam pytania do doświadczonych hodowców roślin owadożernych.

Dzbanecznik

1. Czy przycina się dzbaneczniki?

2. Na jakiej wysokości? (np: 1m od podłoża?)

Muchołówka

1. Jak ją zapylić? (słyszałem o takiej metodzie: Bierzemy pędzelek i wcieramy w pręcik aż na pędzelku będzie widoczny pyłek, następnie ostrożnie przenosimy na słupek - dobra metoda?. Czy oderwać pręcik i wkładać w słupek? xD :crazy: )

2. Czy gdy ja ją zapyla i gdy już zalążek stanie się czarny i suchy i wyjme nasiona to gdzie ja mam urwać pręt tego kwiatu przy samej muchołówce?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanecznik-

1. Po co chcesz go przycinać? Im większy tym lepszy :)

2. -

Muchołówka-

1. Aby zapylić muchołówkę potrzebujemy odmiennej genetycznie roślinę czyli np. Red green i Spider :) Jest o tym cała masa na forum.

2. Patrz punkt 1.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbanecznik:

1. Tak, można je przycinać.

2. Wysokość według Twojego uznania (lecz nie zrób tego zbyt nisko np: metr od podłoża).

Muchołówka:

1. Metoda z pędzelkiem jest dobra (ale pyłek musi pochodzić z innej rośliny).

2. Chodzi ci o pręt z pyłkiem czy pęd kwitowy? Jeśli o pęd to zetnij (nie wyrwij) go jak najniżej.

Edytowane przez owadomaniak
Odnośnik do odpowiedzi

1. Metoda z pędzelkiem jest dobra (ale pyłek musi pochodzić z innej rośliny).

Nie musi. Oczywiście taki jest lepszy, ale skoro Sensej dał zakwitnąć już tej muchołówce (a nie ma innej kwitnacej) to dlaczego nie miałby zapylić? Sensej, będziesz miał nasiona z samozapylenia. Może trochę gorsze jedynie.

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuje za odpowiedzi :) Bardzooo mi pomogły :)

Niestety mam 2 muchołówki, lecz nistety 1 zakwitła :(

Ale to i tek dobrze!!! Pierwszy raz mi muchołówka zakwitła i jestem z niej dumny yeah Trudno może troche złe nasiona będą i ale może muchołówka będzie :)

P.S. Moja hodowla liczy 3 dzbaneczniki uskrzydlone i 4 rosiczki Red i 2 muchołówki (chyba Amerykańskie) a 1 rosiczke wychodowałem i też jestem z niej dumny :P A oto zdj całej mojej hodowli roślin:

Ładna prawda? :P

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczki się regenerują bo były przesadzane, i dlatego właśnie tak wyglądają. Ale już coraz piękniejsze :D

P.S Jeszcze tylko spytam. czy moge obciąć dzbanecznika na wyskokości 1 m? Niemam gdzie go postawić :( a na oknie już mu jest źle.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko dopowiem. Kaktusy kłują, a kuć to można żelazo. Te twoje "bambusy" to nie bambusy tylko draceny, a muchołówka to zawsze amerykańska (tylko ten jeden gatunek).

@Kosa, ale my tu o roślinach gadamy :P.

Edytowane przez VanDreyer
Odnośnik do odpowiedzi

O dzbankach się nie wypowiadam, bo nie mam dużego doświadczenia. Chociaż z tego co wiem można ciąć na fragmenty co drugi liść, po czym przyciąć te liście żeby sadzonki nie oddawały zbyt dużo wilgoci.

Muchołówki natomiast można zapylać patyczkiem do uszu nasączonym lekko oliwą.

Trzeba przy tym zwrócić uwagę że pręciki i słupek dojrzewają w różnym czasie. Najpierw dojrzewają pręciki, zaraz po otwarciu kwiatu- zbieramy wtedy pyłek patyczkiem do uszu. Najczęściej kolejnego dnia dojrzewa słupek (robi się z niego coś w rodzaju pędzelka)- wtedy przenosimy wcześniej zebrany pyłek na znamię słupka. Pyłek można przechować do następnego dnia np. w lodówce...

Życzę sukcesów w zapylaniu ;).

Powód edycji: uciążliwy telefon, który pisze co mu się podoba :/

Edytowane przez latos333
Odnośnik do odpowiedzi

O dzbankach się nie wypowiadam, bo nie mam dużego doświadczenia. Chociaż z tego co wiem można ciąć na fragmenty co drugi liść, po czym przyciąć te liście żeby sadzonki nie oddawały zbyt dużo wilgoci.

Muchołówki natomiast można zapylać patyczkiem do uszu nasączonym lekko oliwą.

Trzeba przy tym zwrócić uwagę że pręciki i słupek dojrzewają w różnym czasie. Najpierw dojrzewają pręciki, zaraz po otwarciu kwiatu- zbieramy wtedy pyłek patyczkiem do uszu. Najczęściej kolejnego dnia dojrzewa słupek (robi się z niego coś w rodzaju pędzelka)- wtedy przenosimy wcześniej zebrany pyłek na znamię słupka. Pyłek można przechować do następnego dnia np. w lodówce...

Życzę sukcesów w zamykaniu ;).

Dziękuje :)

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
Tak tylko dopowiem. Kaktusy kłują, a kuć to można żelazo. Te twoje "bambusy" to nie bambusy tylko draceny, a muchołówka to zawsze amerykańska (tylko ten jeden gatunek).

@Kosa, ale my tu o roślinach gadamy :P.

Przepraszam za błędy, ale to raczej są bambusy a nawet napewno :)

Dracenty tak wyglądają:

1. http://www.google.pl/imgres?q=draceny&...tx=99&ty=56

2. http://www.google.pl/imgres?q=draceny&...9,r:12,s:0,i:96

3. http://www.google.pl/imgres?q=draceny&...tx=28&ty=40

Edytowane przez Sensej
Odnośnik do odpowiedzi

Na tych linkach nic nie widzę.... sprawdź sobie dracenę sandera :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.