Skocz do zawartości

Czarne plamy na liściach oraz wiotkie liście

Farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dam zdjęcia moich dzbaneczników abyście powiedzieli czy jest z nimi wszystko ok. Postawiłem je teraz na parapet i nie wiem czy to mogą być poparzenia przez słońce. Zaś kolejne 2 rośliny mają miękkie niesztywne liście, były to odrosty od większego dzbanecznika i je przesadziłem.

f8c8ef816c953ae4med.jpg - duża roślina, część dolna. Tutaj liście są właśnie czarne.

94ab306cefcab692med.jpg - duża roślina, część górna. Liście są "świeże" i nie ma żadnych plam.

a41fbdee408c122cmed.jpg - roślina, którą oddzieliłem od tej wyżej na zdjęciach. Liście są jakieś blade.

551e22e299336949med.jpg - kolejna roślina, którą przesadziłem od tej na pierwszych zdjęciach.

Mam nadzieje, że dzięki zdjęciom bardziej wiadomo o co chodzi :)

Odnośnik do odpowiedzi

To normalne że stare liście z czasem brązowieją i usychają. U Ciebie jednak widać zbyt mokre i zbyt zbite podłoże na pierwszym zdjęciu. Jeśli nie wymienisz tego podłoża, to chociaż rzadziej roślinę podlewaj. Jeśli u innych roślin zdrowe, zielone liście są miękkie, to duża szansa, że że przelewasz roślinę i gniją jej korzenie.

Odnośnik do odpowiedzi

Co do odrostów to u mnie było tak samo gdy je oddzieliłem od rośliny matecznej (hookeriana). Póki młode sadzonki się nie ukorzenią dobrze jest zapewnić zwiększoną wilgotność, wtedy szybko wracają do sił...

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Roślinę na 4 ostatnim zdjęciu ukorzeniłem sposobem z forum. Wlałem wodę do słoika i przez dziurkę od dekielki włożyłem roślinę. Ile musi się ona ukorzeniać ? Postawiłem ją po prostu na parapecie.

Roślinę na 1 i 3 zdjęciu przesadziłem jeszcze raz, tym razem nie ubiłem mocno podłoża więc powinno być ok. U rośliny na zdjęciu 1 są duże korzenie a na roślinie 3 zauważyłem, że zaczynają wyrastać.

Odnośnik do odpowiedzi

Ukorzenianie trwa w zależności od podłoża i warunków od mniej więcej dwóch tygodni do kilku miesięcy. Oczywiście po 2 tygodniach korzenie będą małe, ale potrafią się już pojawić. Sposobu z wodą nie próbowałem.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.