iMarekPL Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Zakupiłem Sphagnum z myślą o terrarium. Jednak zanim ten projekt zostanie zrealizowany minie jeszcze trochę czasu. Na razie postanowiłem go potrzymać w kuwetach żeby sobie trochę porósł. Poza tym musiałem gdzieś go "wrzucić" żeby odżył po wysyłce. Chyba jednak trochę, a może sporo go za dużo w jednej kuwecie? Koniecznie muszę go rozdzielić jeszcze na kilka innych? Obecnie został zalany na 3/4 żeby odżył. Dodatkowo zastanawiam się czy przy tych pogodach zostawić go na dworze czy lepiej schować do znacznie chłodniejszej piwnicy. Z góry dziękuję za opinie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Jest ok. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iMarekPL Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Jest ok. Nie przeszkadza to, że warstwa Sphagnum ma około 2-3 cm? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robusiek Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 wszystko ok, dobrze będzie jeżeli nie bedzie cały w wodzie, troszke może wystawac lepiej trzymaj na parapecie, na dworze/na południowym parapecie będziesz musiał ciągle dolewać wody (mech może Ci sie wysuszyc...) pozdr. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Na moje oko trochę dużo wody. Daj go na dwór na słońce i pilnuj żeby miał wodę. Będzie ładnie rósł Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Marku, ale co masz na myśli, że warstwa ma 2-3 cm? To jest akurat żadna grubość. Jeżeli pod spodem są główki, to nic im nie będzie, ale zależy ile masz zamiar je tak trzymać. Jak 2-3 miesiące, to spod spodu obumrą, a te z wierzchu urosną, że ho. Jak kilka dni, to co miałoby mu się stać? Wody jest akurat. Nie można przelać torfowca (przynajmniej nie ten gatunek), bo on może rosnąć nawet płytko pod wodą (choć wolniej). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iMarekPL Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Całkiem możliwe, że postoi któryś miesiąc. Chyba trochę szkoda żeby dolna warstwa obumarła więc lepiej dokupić jeszcze jakąś kuwetę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Po miesiącu, to on Ci już zacznie normalnie rosnąć. Zetniesz same główki. Użyjesz je do tego co tam potrzebujesz, aby zarosło, a resztę zostawisz i za miesiąc/dwa znowu Ci odrośnie. Byłoby łatwiej, jakbyś określił na jaką powierzchnię ma to posłużyć, ile ma postać itp. Swoją drogą, skoro ma stać miesiąc, to po co tak na zapas kupować? (Taki niedostępny w ofercie?) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iMarekPL Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 To może inaczej. Aktualnym planem jest aby to co jest było mini hodowlą na własne potrzeby a wszystko co urośnie było zużywane do moich owadożernych i terrarium. Takie jest założenie i teraz pytanie czy lepiej dokupić kuwet czy zostawić jak jest. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Oczywiście że będzie lepiej dla tego mchu jesli go rozłozysz na dużo większej powierzchni, w innym razie cała większość mchu który jest pod spodem padnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 No jeżeli to ma być minihodowla, to ja bym dał temu odrobinę torfu na dno. Nie wiem, jakoś tak dla zasady. Oczywiście dał to do czegoś większego, względnie podzielił na więcej części. Inaczej brzmi, przetrzymanie torfowca, a jego regularna hodowla, prawda? Torfowiec może w dwa miesiące jak go położysz płasko na powierzchni i ją całą tak pokryjesz, to nie będziesz widział podłoża. Ja tak tworzyłem wszystkie swoje donice. Płasko na wiosnę, a potem latem mógłbym zbierać plony. Oczywiście równocześnie z torfowcem sadziłem rosiczki, które z nim regularnie potem rosły. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iMarekPL Napisano 11 Maja 2012 Autor Share Napisano 11 Maja 2012 Jest torf na spodzie. Nie ma pomysłu na nic większego. Jedynie większa ilość kuwet. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi