przemQ Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Dotarła do mnie dzisiaj w/w kapturnica.Razem z nią dostałem poradnik w formie elektronicznej w którym jest napisane należy uzupełnić poziom cieczy w kielichach lub dzbankach poprzez częste zraszanie. Docelowo wody powinno być do 1/3 wysokości. Na owadozery.pl zdania były podzielone,szefowa (szamanka) napisała żebym nic nie uzupełniał,inni pisali że mogę uzupełnić. Proszę o radę ...... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 U siebie stosuję dość sensowną chyba zasadę, że wlewam wodę (przez zraszanie) do liści tych kapturnic, których daszki nie zasłaniają wlotu do wnętrza pułapki. Sarracenie, które mają rozbudowane daszki, bronią się przed deszczem, a takie jak purpurea na przykład łapią ten deszcz bo same nie wytwarzają cieczy trawiennych i właśnie w wodzie opadowej, zgromadzonej przez roślinę odbywa się rozkład ofiar przez drobnoustroje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 (edytowane) To jest pewnie krzyżówka : S. leucophylla x purpurea , po leucophylli uzyzkała soki trawienne , a po purpurei bakterie , możesz dolać . Edytowane 11 Maja 2012 przez VistaManiak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Nie bardzo rozumiem co znaczy, że od leuco uzyskała soki trawienne, a od purpurowej bakterie. Nie klei mi się ta wypowiedź. Możesz ją bardziej rozbudować? Uważasz, że ta krzyżówka ma i bakterie i sok trawienny? Proszę o wyjaśnienie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 11 Maja 2012 Share Napisano 11 Maja 2012 Ja, podobnie jak Kosa, dolewam tylko do S. purpurea. Nie widzę natomiast sensu w dolewaniu jej do innych gatunków. Czemu miałoby to służyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 To jest pewnie krzyżówka : S. leucophylla x purpurea , po leucophylli uzyzkała soki trawienne , a po purpurei bakterie , możesz dolać . Bakterie o których piszesz nie są produkowane przez roślinę lecz roślina tworzy im odpowiednie warunki do życia. Jeśli jest taka potrzeba wodę - deszczówkę dolewamy tylko do dzbanków czystego gatunku S. purpurea. Do hybryd tego gatunku wody nie dolewamy. Oczywiście deszcz czasem jest w stanie zapełnić dzbanek innych kapturnic jednak nie jest to argument przemawiający za dolewaniem wody w cytowanych hybrydach S. purpurea i innych gatunkach kapturnic. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi