Skocz do zawartości

Powolne rośnięcie

urys

Rekomendowane odpowiedzi

Moje rosiczki przylądkowe wykiełkowały 1,5 miesiąca temu, a mają dopiero po kilka mm i 3-4 liście. Czy to normalne, że moje roślinki tak wolno rosną?

PS Właśnie zauważyłem, że na torfie pojawił się biały meszek, czy to może być pleśń?

Edytowane przez urys
Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest normalne. Zdjęcia by się przydały... Nie muszą być hiper makro. Muszą być ostre i pokazywać rośliny i podłoże. Może jakiś komentarz co do warunków uprawy też byłby na miejscu.

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjnie prosimy o szczegóły hodowli- temperatura? światło?

Ale i bez tego mogę powiedzieć- tak :) to normalne. A co Ty oczekujesz że po 1.5msc roślina będzie miała po kilkanaście cm??

Właśnie zauważyłem, że na torfie pojawił się biały meszek, czy to może być pleśń?

Zdjęcie :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tradycyjnie prosimy o szczegóły hodowli- temperatura? światło?

Ale i bez tego mogę powiedzieć- tak :) to normalne. A co Ty oczekujesz że po 1.5msc roślina będzie miała po kilkanaście cm??

Zdjęcie :)

Nie liczyłem na kilkanaście centymetrów, ale myślałem, że 1cm osiągnie :P

Temperatury nie znam, ale roślina jest na płd oknie i jest codziennie podlewana po 1,5 cm wody do podstawki.

Zdjęcia nie dam bo aparat w naprawie, a z mojego telefonu nie widać szczegółów.

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj jeszcze parę tygodni a na pewno urośnie. Z człowiekiem też tak jest- 1.5msc po urodzeniu 1.80m nie ma :) Możesz także przyśpieszyć jej wzrost poprzez dokarmianie muszkami lub płatkami dla rybek.

Co do ''białego nalotu''- bez zdjęcia nie da się określić co to jest. Ale zapobiegawczo możesz 'podlać' roślinę jakimś Topisnem czy coś...

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz roślinki mają coraz więcej światła, więc powinny zacząć rosnąć. Moje siewki też praktycznie nie rosły w okresie kiedy nie było za wiele światła (coś za coś - dużo światła to szybciej rosną) :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.