piotr1990 Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Witam! Nabyłem kwas giberelinowy 200mg który powinienem zalać 500ml wody destylowanej. Czy gdy zaleję połowę czyli 100mg kwasu 250ml wody destylowanej i będę moczył nasiona 24h to efekty powinny być takie same? Zastanawia mnie również gdybym trzymał potem taki kwas w lodówce to ile czasu mogę to tam trzymać by zachował swoje właściwości? Jeszcze chciałbym się upewnić co do in vitro, czyli pierw moczenie w GA3 potem sterylizacja i płukanie? Planuje w ten sposób aktywować starsze nasiona rosiczek do in vitro. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Nie wiem jak mocny jest kwas ale jest zasada ze wlewa sie kwas do wody nigdy odwrotnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sadam8806 Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Kwas jest w proszku W lodówce powinien wytrzymać koło miesiąca spokojnie nie rozkładając się. Stężenie kwasu dostosowujesz zależnie od tego jakie masz nasiona, kaptury inaczej jak i rosiczki, helki, muchole... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Do wszystkich nasion używamy 400ppm 24h, w przypadku stratyfikacji gatunków które tego wymagają- można użyć 600ppm. Dodatkowo- można dodać do pożywki przeznaczonej do wysiewu nasion 2mg/litr. GA3 nie jest magicznym środkiem i nie zmusi niewitalnych nasion do kiełkowania Mimo to często znacznie zwiększa kiełkowalność, w przypadku sterylizacji- 24h moczenia w GA3 dodatkowo zmiękcza pokrywę nasienną przez co może być ona skuteczniej sterylizowana [co jest szalenie ważne w przypadku sarraceni] Roztwór wodny GA3 ulega powolnemu rozkładowi- ale bez szaleństwa. W lodówce powinien wytrzymać 2-3 miesiące, ważne by woda była jak najlepszej jakości. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 No ale w porcji dostałem tylko 200mg tego a piszesz że do stratyfikacji się używa 400mg. Ga3 używa się przed sterylizacją? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 400ppm oznacza 400mg/litr, 200mg/500ml, 40mg/100 ml itd. Zależy od protokołu- jeśli chcesz filtrować rr GA3 przez filtry 0,22um i używać po sterylizacji- można i tak Może być to przydatne w wypadku nasion z twardą okrywą nasienną usuwaną po sterylizacji wstępnej. Z owadożerów- jedyne co przychodzi mi na myśl- to roridula. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Dzięki A powiedz mi jeśli będę próbował podzielić te 200mg proszku na dwa lub cztery to będzie to dobry pomysł jeśli zrobię to za pomocą wagi elektrycznej? (np. która waży 0.001g do 10g) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 26 Maja 2012 Autor Share Napisano 26 Maja 2012 Tak więc zrobiłem dziś pożywki z GA3 ale mam mały problem. Otóż są kompletnie płynne XD Tak jakbym wogóle agaru nie dodał. Możliwe że troszeczke za dużo GA3 dodałem. Czy to może być tego przyczyna? Nie wiem czy taka pożywka wogóle się do czegoś przyda. Za duże stężenie GA3 w pożywce może mieć jakieś skutki uboczne na nasionach? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 27 Maja 2012 Share Napisano 27 Maja 2012 Mam nadzieje że nie dałeś tam 400mg/litr? W pozywkach stężenie robocze to ~0,1-5mg. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1990 Napisano 27 Maja 2012 Autor Share Napisano 27 Maja 2012 nie XD około 2-4mg na 500ml Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość winterman Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Witam Serdecznie. Mam pytanie - a ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać GA3 w postaci sypkiej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bioindykator Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 W postaci czystej i stałej można go przechowywać przez wiele miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku trzymanym w lodówce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi