Skocz do zawartości

kwas giberelinowy (GA3)


Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Nabyłem kwas giberelinowy 200mg który powinienem zalać 500ml wody destylowanej. Czy gdy zaleję połowę czyli 100mg kwasu 250ml wody destylowanej i będę moczył nasiona 24h to efekty powinny być takie same?

Zastanawia mnie również gdybym trzymał potem taki kwas w lodówce to ile czasu mogę to tam trzymać by zachował swoje właściwości?

Jeszcze chciałbym się upewnić co do in vitro, czyli pierw moczenie w GA3 potem sterylizacja i płukanie?

Planuje w ten sposób aktywować starsze nasiona rosiczek do in vitro.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kwas jest w proszku :) W lodówce powinien wytrzymać koło miesiąca spokojnie nie rozkładając się. Stężenie kwasu dostosowujesz zależnie od tego jakie masz nasiona, kaptury inaczej jak i rosiczki, helki, muchole...

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do wszystkich nasion używamy 400ppm 24h, w przypadku stratyfikacji gatunków które tego wymagają- można użyć 600ppm. Dodatkowo- można dodać do pożywki przeznaczonej do wysiewu nasion 2mg/litr. GA3 nie jest magicznym środkiem i nie zmusi niewitalnych nasion do kiełkowania ;) Mimo to często znacznie zwiększa kiełkowalność, w przypadku sterylizacji- 24h moczenia w GA3 dodatkowo zmiękcza pokrywę nasienną przez co może być ona skuteczniej sterylizowana [co jest szalenie ważne w przypadku sarraceni]

 

 

Roztwór wodny GA3 ulega powolnemu rozkładowi- ale bez szaleństwa. W lodówce powinien wytrzymać 2-3 miesiące, ważne by woda była jak najlepszej jakości.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

400ppm oznacza 400mg/litr, 200mg/500ml, 40mg/100 ml itd. ;) Zależy od protokołu- jeśli chcesz filtrować rr GA3 przez filtry 0,22um i używać po sterylizacji- można i tak ;) Może być to przydatne w wypadku nasion z twardą okrywą nasienną usuwaną po sterylizacji wstępnej. Z owadożerów- jedyne co przychodzi mi na myśl- to roridula.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ;) A powiedz mi jeśli będę próbował podzielić te 200mg proszku na dwa lub cztery to będzie to dobry pomysł jeśli zrobię to za pomocą wagi elektrycznej? (np. która waży 0.001g do 10g)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...

Tak więc zrobiłem dziś pożywki z GA3 ale mam mały problem. Otóż są kompletnie płynne XD

Tak jakbym wogóle agaru nie dodał. Możliwe że troszeczke za dużo GA3 dodałem. Czy to może być tego przyczyna? Nie wiem czy taka pożywka wogóle się do czegoś przyda. Za duże stężenie GA3 w pożywce może mieć jakieś skutki uboczne na nasionach?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month later...
Gość winterman

Witam Serdecznie.

 

Mam pytanie - a ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać GA3 w postaci sypkiej?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.