Skocz do zawartości

Pleśń - żwirek czy piasek?

Tomason

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem, ponieważ w jednej z moich doniczek (rosiczki Capensis) zaczyna pojawiać się pleśń, jednak zapewne przejdzie ona na inne. Póki co jest jej mało - jak wyciągnę grudkę na której jest to powraca po kilku dniach. I tu moje pytanie:

ponoć dobrym sposobem na pleśń jest żwirek lub piasek. Ale co lepsze?

1. piasek normalny, tzw. budowlany jak do piaskownicy oczywiście nie używany i przepłukany gorącą wodą.

piasek_budowlany.jpg

2. żwirek o drobny, oczywiście będzie płukany gorącą wodą.

5-8mm.jpg

Który lepszy? I czy w ogóle, opłaca się?

Odnośnik do odpowiedzi

Daj doniczkę tam gdzie jest dużo cyrkulacji powietrza. Jak masz balkon to tam daj.

Mam balkon ale poki co jest za zimno - 8* C. W pokoju jest dobra cyrkulacja powietrza ale jeszcze ja zwieksze. A co do piasku/żwirku to lepiej sobie odpuścić?

Odnośnik do odpowiedzi

A co do piasku/żwirku to lepiej sobie odpuścić?

Cóż, niektórzy stosują a niektórzy nie. Osobiście ja nie stosuję piasku. Według mnie to może jeszcze pogorszyć sytuację bo jak się położy pleśń na torf, to to powietrze pod torfem w ogóle nie będzie się ruszało...

Zwiększ najpierw tę cyrkulację powietrza a w między czasie potraktuj rośliny Topsinem czy Amistarem 250 SC.

Edytowane przez Gekon
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.