Tomason Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Witam, mam problem, ponieważ w jednej z moich doniczek (rosiczki Capensis) zaczyna pojawiać się pleśń, jednak zapewne przejdzie ona na inne. Póki co jest jej mało - jak wyciągnę grudkę na której jest to powraca po kilku dniach. I tu moje pytanie: ponoć dobrym sposobem na pleśń jest żwirek lub piasek. Ale co lepsze? 1. piasek normalny, tzw. budowlany jak do piaskownicy oczywiście nie używany i przepłukany gorącą wodą. 2. żwirek o drobny, oczywiście będzie płukany gorącą wodą. Który lepszy? I czy w ogóle, opłaca się? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) Daj doniczkę tam gdzie jest dużo cyrkulacji powietrza. Jak masz balkon to tam daj. Edytowane 13 Maja 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Daj doniczkę tam gdzie jest dużo cyrkulacji powietrza. Jak masz balkon to tam daj. Mam balkon ale poki co jest za zimno - 8* C. W pokoju jest dobra cyrkulacja powietrza ale jeszcze ja zwieksze. A co do piasku/żwirku to lepiej sobie odpuścić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) A co do piasku/żwirku to lepiej sobie odpuścić? Cóż, niektórzy stosują a niektórzy nie. Osobiście ja nie stosuję piasku. Według mnie to może jeszcze pogorszyć sytuację bo jak się położy pleśń na torf, to to powietrze pod torfem w ogóle nie będzie się ruszało... Zwiększ najpierw tę cyrkulację powietrza a w między czasie potraktuj rośliny Topsinem czy Amistarem 250 SC. Edytowane 13 Maja 2012 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Dobrze Ta plesn to dopiero zaczyna sie pojawiac wiedz wydawalo mi sie, ze bedzie to dobre. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VistaManiak Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Jeśli chcesz to możesz użyć obu tych materiałów. Ja bym polecał żwirek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi