Skocz do zawartości

Sphagnum czyli mech torfowiec

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Będzie rósł na słońcu, a nawet w półcieniu i pełnym cieniu, tylko, że wolniej. Tempo wzrostu zależy od ilości światła.

Dzięki, a ile godzin światła potrzebuje? Czy w zimę trzeba doświetlać?

Edytowane przez Maks02
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...

Odkopię temat. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w uprawianiu roślin owadożernych w samym żywym sphagnum? Mam w płaskim podstawku mech, który się ładnie rozrasta. Dla doświadczenia posadziłem go w dwóch doniczkach, jednej z otworami na dole, by odpływała woda, drugi utrzymujący wodę. Z czasem porównam tempo wzrostu. W obu oprócz mchu wysypałem kilka nasion oraz posadziłem kilka listków (to połączenie innego eksperymentu w rozmnażaniu w mchu oraz w torfie). Wszystkie rośliny, zarówno z nasion jak i z listków dużo szybciej rozmnożyły się w mchu. Podejrzewam, że spowodowane jest to wilgotnością. Jednak nawet tłustosz, który nie lubi mokrego podłoża rozrasta się wielokrotnie szybciej i ładniej w codziennie mokrym mchu niż w torfie. Rozmnażane z kłącza muchołówki oraz kapturnice też przyjmują się o wiele lepiej w mchu niż w torfie. I tu przechodzimy do sednum sprawy. W moich obecnych podstawkach uprawa odpada z powodu niedużej wysokości, ale jak ma się uprawa roślin w mchu w doniczce? Domyślam się, że problemem może być wilgotność, gdyż mech krócej utrzyma wilgotność i częściej trzeba podlewać? Czy te rośliny nie zniszczą mchu, pozyskując jakieś składniki? Wiem, że pozyskują je z owadów, ale czy wszystkie? Swoją drogą, słyszałem, że świetnie rosną w nim też storczyki, ale przecież one wymagają przesuszania między podlewaniami więc jak to możliwe?

post-7948-1564422068_thumb.jpg

post-7948-1564422048_thumb.jpg

post-7948-1564422035_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,w mchu trzymam już kilka ładnych miesięcy heliamforę x midoxa. Rośnie w doniczce przezroczystej i mogę powiedzieć ,że w środku jest zielono. To chyba oznacza ,że ma się dobrze. Co do podlewania to tylko wlewam wodę do dzbanków.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Witam,
zbliża się wiosna w związku z czym przymierzam się do rozdzielania i przesadzania moich okazów (Dzbaneczniki, rosiczki, kapturnice). W poprzednich latach rośliny rosły w torfie kwaśnym, czarny z lokalnego sklepu ogrodniczego lecz on dość często zbijał się, odchodził od doniczki i tworzył skorupę. Zastanawiam się, czy przesadzić rośliny do prasowanego torfu sphagnum. 

Mam na myśli dokładnie to: https://allegro.pl/oferta/sphagnum-nowozelandzkie-dla-storczykow-50g-to-4l-8956666152

Czy ktoś ma swoje rośliny w czymś takim? Czy wszystkie rośliny dobrze rosną i nie ma przeciwwskazań ?

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

A nie lepiej zakupić po prostu lepszej jakości torf? Jest kilka osób tutaj na forum, które mają go w ofercie ;)

Co do mchu, to jest to bardzo dobre podłoże dla rosiczek (innych niż petiolarisy czy pigmejki). Odradzam używanie go do uprawy kapturnic, gdyż te (z nielicznymi wyjątkami jak np. S. psittacina) najlepiej czują się w mieszance torf/perlit/drobny żwir. Co do dzbanków to wolałbym się nie wypowiadać, bo nie jestem ekspertem w tej grupie roślin :P

Ogólnie w sytuacji, w której chciałbyś uprawiać rośliny w mchu musisz liczyć się z dość wysokimi kosztami, bo potrzeba go relatywnie dużo, gdy masz zapotrzebowanie na więcej niż kilka doniczek.
Mech z wklejonego wyżej linka jak najbardziej nadaje się do konkretnych owadożerów, więc jakby co kupuj śmiało.

Edytowane przez Iglacy
Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź Iglacy,
aktualnie wróciłem na forum bo długiej nieobecności. Jeśli więc jest ktoś taki z dobrym torfem to go poszukam. W sumie głównie chodzi mi o dzbaneczniki bo widziałem kilka zdjęć, wydaje mi się że właśnie w takim mchu w koszyczkach a mam do podziału Bloody Mary i Hookeriana. Chciałbym zapewnić maluszkom lepsze warunki niż aktualnie. Co do kapturnic, tak mi się właśnie wydawało, że nie do końca mogą dobrze czuć się w mchu, znacznych rozmiarów kielichy mogłyby się nie utrzymać. A z rosiczkami pomyślę :). Mam nadzieję, że jeszcze ktoś się wypowie.

Chciałbym jeszcze dopytać, jak mam rośliny w torfie, czy ktoś posiada żywy mech który często można spotkać u roślin sprzedawanych np. na festiwalach roślin ?  Bo zawsze mam tak pusto i czarno pod roślinką, a taki "trawniczek" z mchu zdecydowanie ładniej wygląda. Ewentualnie skąd go pozyskać ?

Odnośnik do odpowiedzi

"Trawniczek" lubi zarastać niższe rośliny. Uważaj na niego i planuj dobrze, do których roślin chcesz go dodać :)

Co do zakupu żywego mchu to będzie duży problem. Mało kto go oferuje, a jak już faktycznie ma go w ofercie to często jest to mech pobrany z natury (nielegalnie). Warto szczegółowo wybrać zaufanych hodowców, którzy odsprzedają nadwyżki mchu z ich własnych terrariów. To najlepszy mech bo nie zawiera miliarda małych stworzonek, zarodników grzybów i innych potencjalnie groźnych patogenów, które dostajesz w prezencie przy zakupie mchu pobranego prosto z torfowiska.

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie posiadam w jednej doniczce z D. scorpioides mech, zakupioną na festiwalu Roraimy, tylko jak go rozmnożyć na podłożu  w drugiej doniczce ? Raczej posiadam te wyższe rośliny :) 

Odnośnik do odpowiedzi

Ucinasz "główki" czubków mchu i wkładasz je do tacek z 1 cm wody (na stałe). Jeśli tylko zapewnisz odpowiednie źródło światła to z każdej główki zacznie rosnąć nowy mszak :)

W terrarium najłatwiej o rozmnażanie mchu, bo jeśli masz jakieś przerwy pomiędzy doniczkami to wystarczy w nie wrzucić mech. Jeśli będzie miał wystarczająco światła to powinnien rosnąć bez problemu.

Odnośnik do odpowiedzi