Cephalotus Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Witam, ponieważ bardzo często pojawiają się tematy z różnymi zapytaniami odnośnie mchu torfowca, proszę je od teraz zadawać tutaj. Jak go uprawiać, skąd zdobywać, jak wygląda ochrona prawna i co tylko przyjdzie do głowy. Żeby ta wiedza była zebrana w jednym miejscu, a nie rozrzucona po kilku tematach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Sphagnum- Hodowla: -http://www.rosliny-owadozerne.pl/Sphagnum-t14442.html -http://www.rosliny-owadozerne.pl/Sphagnum-t14914.html -http://www.rosliny-owadozerne.pl/sphagnum-t14151.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Witam. Zna ktoś z was jakiś sposób na pozbycie się nie do końca miłych lokatorów, którzy zamieszkali w żywym sphagnumie (małe owady, pająki itp.)? Ciotka ma tego trochę w sztucznym torfowisku na działce, a przydałoby mi się on do dzbanków i adelki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 19 Maja 2012 Share Napisano 19 Maja 2012 Chyba wystarczy przepłukać sphagnum pod bieżącą wodą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Maja 2012 Autor Share Napisano 20 Maja 2012 Po co płukać. Rozkładasz na gazecie i wszystkie robactwo sobie wyjdzie. Nawet jak podeschnie trochę, to nic mu nie będzie. Potem dajesz gdzie Ci trzeba i już... Tego typu rozwiązanie można wydedukować samemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PAWELzPOLSKI Napisano 20 Maja 2012 Share Napisano 20 Maja 2012 Tego typu rozwiązanie można wydedukować samemu. Zapytałem tylko ze względu na to, że miałem nadzieje, że zna ktoś jakiś szybki sposób, typu "główka czosnku sprawia, że wszystkie owady uciekają" itp, gdyż pomyślałem, że ten mech może być dla owych owadów najlepszym schronieniem i nie będą chciały go tak łatwo opuszczać (w szczególności takie robaczki, które mają około 1mm), ale chyba się udało, bo przepłukałem porządnie sphagnum, rozłożyłem i poczekałem aż wszystko wyjdzie a później na wszelki wypadek jeszcze raz przepłukałem. Dzięki za porady Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LOLEK888 Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 To teraz pytanie całkiem inne. Jak zabic torfowca bez jego mechanicznego usuwania i tak zeby nie zabic roslin? Zagniezdził mi sie na dobre w torfowisku ogrodowm i zabija(zarasta) mi rosliny... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Masz jakieś ciągoty do zabijania? Tylko zabić i zabić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 10 Listopada 2012 Autor Share Napisano 10 Listopada 2012 To teraz pytanie całkiem inne. Jak zabic torfowca bez jego mechanicznego usuwania i tak zeby nie zabic roslin? Zagniezdził mi sie na dobre w torfowisku ogrodowm i zabija(zarasta) mi rosliny... Nie da się. Zastanawia mnie jakie rośliny posiadasz, skoro on Ci je zarasta. Bo z rodzimych gatunków, to tylko D. intermedia i tłustosze sobie z nim nie poradzą, ale tłustosze też nie powinny rosnąć w takich warunkach gdzie z chęcią utrzymuje się torfowiec. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Część moich roślin jest posadzona w żywym sphagnum (w doniczkach-koszyczkach), a część jest nim jedynie obłożona z wierzchu. W obu przypadkach mam problem - sphagnum zaczynają czernieć końcówki, a z czasem całość obumiera. Wszystko stoi w tej chwili pod sztucznym oświetleniem (od godz. 9 do 21), z dala od okna, więc na pewno nie jest to przypalenie przez słońce. Rośliny w koszyczkach stoją w wodzie niemal cały czas, natomiast sphagnum, którym obłożone są inne rośliny, jest 4x dziennie opryskiwany wodą (razem z roślinami). Ktoś ma pomysł co może być przyczyną problemu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Część moich roślin jest posadzona w żywym sphagnum (w doniczkach-koszyczkach), a część jest nim jedynie obłożona z wierzchu. W obu przypadkach mam problem - sphagnum zaczynają czernieć końcówki, a z czasem całość obumiera. Wszystko stoi w tej chwili pod sztucznym oświetleniem (od godz. 9 do 21), z dala od okna, więc na pewno nie jest to przypalenie przez słońce. Rośliny w koszyczkach stoją w wodzie niemal cały czas, natomiast sphagnum, którym obłożone są inne rośliny, jest 4x dziennie opryskiwany wodą (razem z roślinami). Ktoś ma pomysł co może być przyczyną problemu? Ja mam pomysł, choć może to być chybiony pomysł. Mam torfowca i to zjawisko co u Ciebie czyli czernienie końcówek. Zauważyłem że występuje tylko w torfowcu który rośnie nad poziomem wody, dopóki główka mchu jest zanurzona nic nie czernieje i nie ma wykwitów soli mineralnych. Podejrzewam, że za to zjawisko odpowiedzialne są sole mineralne które chcąc nie chcąc są obecne w wodzie którą podlewam mech. I jak mech wyrasta ponad taflę wody to z woda paruje z jego listków i zwiększa się ilość soli mineralnych (woda odparowuje sole zostają), nowa porcja wody dopływa do listka i znowu odparowuje i zostawia trochę soli mineralnych, aż w końcu osiągamy takie stężenie że końcówki liści zaczynają czernieć, czasem pojawiają się wykwity minerałów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 25 Stycznia 2014 Share Napisano 25 Stycznia 2014 Ja mam to samo. I minerały rzeczywiście mi się osadzają, widać żółto-brązowy nalot. Zastawiam się skąd to się bierze, skoro mech jest podlewany wodą taką jak pozostałe rośliny, a w innych doniczkach nigdy nie wytrącił mi się osad. I nie wiem co robić, aby temu zapobiec. Woda demineralizowana jest, torf jest, teoretycznie nie ma tam nic co mogłoby się wytrącić, a jest i to bardzo dużo :/ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crespo Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Trochę odnowie temat, ale mam pytanie. Zakupiłem suchy torf Sphagnum i została mi spora nadwyżka, którą chciałbym wykorzystać np za rok do przesadzania roślin. Czy torf będzie się nadawał jeszcze? Ktoś na forum pisał, że Sphagnum "im starszy tym lepszy", więc czy mam go porządnie wysuszyć, schować i za rok będę mógł go użyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 28 Marca 2014 Share Napisano 28 Marca 2014 Możesz użyć nawet za kilkanaście lat. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 29 Kwietnia 2014 Share Napisano 29 Kwietnia 2014 Wracając do problemu, zgłoszonego przeze mnie powyżej - zaobserwowałem pewną nową ciekawostkę. Być może zależy to po prostu od jakości mchu. Ten, który mi czernieje, pochodzi od pewnego hodowcy, od którego kupiłem go wraz z roślinami, tzn. rośliny są nim obłożone. Sczerniał niemal doszczętnie, wygląda to bardzo nieładnie. W późniejszym terminie kupiłem żywy sphagnum od chłopaków z Carnisany i posadziłem w nim helki z podziału. Mech ten był na początku oczywiście brązowy, ale bardzo ładnie odżył i pod wpływem światła pięknie się zieleni i dobrze rośnie - nic nie czernieje. Oba rodzaje znajdują się dokładnie w takich samych warunkach - akwarium bez pokrywy, 14h oświetlanie, zraszanie 3-4 razy dziennie. Będę obserwował dalej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi