Barni Napisano 29 Kwietnia 2013 Share Napisano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Wiem o tym ze stare liście usychają ale problem leży w tym że usychają mi nawet młode liście w sposób jaki jest na zdjęciu najpierw blaszka liścia a potem pułapka. Mam dwie takie roślinki kupione od tej samej osoby w tym samym czasie wszystko było z nimi ok aż jedna zaczęła marnieć i a z drugą jest wszystko ok. Może masz racje i to po prostu zwykła wymiana liści przez roślinę, a ja jestem po prostu przewrażliwiony na punkcie ich wyglądu xD. Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez Barni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 30 Kwietnia 2013 Share Napisano 30 Kwietnia 2013 Wiem o tym ze stare liście usychają ale problem leży w tym że usychają mi nawet młode liście w sposób jaki jest na zdjęciu najpierw blaszka liścia a potem pułapka. ? Ja na zdjęciu widzę, że normalnie usychają i że nie masz się czym martwić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FishHunter Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Zakupiłem trochę ponad tydzień temu. Podlewam co dwa dni , ale niestety teraz wygląda tak: Jak zareagować? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Jak dla mnie wszystko jest ok, stary liść usycha i tyle, nowe ładnie wychodzą. Jak zrobi się całkiem czarny to go obetnij i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FishHunter Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Czy warto wymienić podłoże na nowy kwaśny torf? Każdej roślinie jaką zakupię od razu zmieniam podłoże jednak z owadożernymi nie mam jeszcze doświadczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 17 Czerwca 2013 Share Napisano 17 Czerwca 2013 Jeśli rośnie i nic dziwnego się nie dzieje to zostawił bym ją do wiosny i wtedy wymienił Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Moim dwum muchołówkom od czasu zimowania,ciągle czernieją liście, na muchołówce regular na liściach tworzą sie jakieś czarne kropki, a Red Dragon w ogóle nie rośnie. Na zdjęciu to widać. Proszę o pomoc. Edytowane 2 Lipca 2013 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 moim zdaniem mało słońca mają, a kiedy je przesadzałeś?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaall Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Moim zdaniem też są niedoświetlone. Opisz w jakich warunkach je trzymasz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Te czarne kropki wyglądają mi na jakieś szkodniki. Przyjrzyj im się uważnie, czy to nie są jakieś małe robaczki. Jak dasz radę to zrób zdjęcie z bliska. Poza tym podłoże wygląda na stare. Kiedy kupiłeś te muchołówki? Przesadzałeś je od tamtego czasu? Masz dużo rosiczek w tych muchołówkach Edytowane 2 Lipca 2013 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 (edytowane) Trzymam je w warunkach parapetowych, na południowym oknie. Podlewam je zawsze jak wyschnie woda z podstawki. Red Dragon nie był przesadzony, kupiony od Carnisany w tamtym roku. Regular został rozmnożony z matki, ponieważ matka padała. Czarne kropki nie są żadnymi robaczkami, jest to nalot na liściach. Słaba jakość zdjęć, ponieważ robione iPhone'm. http://imageshack.us/gal.php?id=qpek09_h1prj1NyS Na stronie flytrap.pl w diagnostyce chorób roślin, u Red Dragona wyszło porażenie rośliny, a u Regulara niedobór azotu. Edytowane 2 Lipca 2013 przez PowerpointPL Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 spryskaj to wszystko czymś na grzyby i na slonce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Mogę prosić o odpowiedź doświadczonych hodowców typu Kosa itp.? ( bez obrazy ) Bo jakoś nie myślę, żeby to był grzyb. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Mogę prosić o odpowiedź doświadczonych hodowców typu Kosa itp.? ( bez obrazy ) Bo jakoś nie myślę, żeby to był grzyb. Mogłeś bezpośrednio do Kosy pisać zamiast "zaśmiecać forum" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GlukOza Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Moja muchołówka jest w stanie krytycznym, najprawdopodobniej ją przelałam, wygląda to tak: Trzymałam ją w terrarium z rosiczkami, z takim skutkiem że stała na kamieniu który ciągle był wilgotny: Terrarium stało na szafce, gdzie jest dosyć jasno, ale nie docierają promienie słoneczne. Dopiero od kilku dni kładę je pod oknem, gdzie pada bezpośrednio słońce, ale stan muchołówki i tak się pogarsza(dlatego myślę że przyczyną jest przelanie). Wszystko było z nią w porządku, jakiś tydzień temu zaczęły czernieć wszystkie zamknięte pułapki (około 4), które poodcinałam po całkowitym sczernieniu. I od tego czasu zaczęło być coraz gorzej, nowe listki zaczęły się zakręcać, a teraz wygląda to jak na zdjęciu. Jak myślicie, da się ją jeszcze jakoś odratować? Edytowane 5 Września 2013 przez GlukOza Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi