Kosa1984 Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 ale stan muchołówki i tak się pogarsza(dlatego myślę że przyczyną jest przelanie). Jeśli przypuszczasz, że rośliny reagują na niekorzystne warunki równie szybko, jak organizmy zwierzęce, mylisz się. Przyczyną pewnie jest przede wszystkim zbyt mała ilość światła, a duża ilość wody w połączeniu z tą ciemnością też swoje dołożyła. Jak myślicie, da się ją jeszcze jakoś odratować? Oczywiście, że się da. Po prostu zapewnij jej warunki, których potrzebuje ten gatunek i tyle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Nadzieja zawsze jest, szczególnie, że stan nie jest opłakany. Postaw ją najlepiej na zewnątrz na południowy parapet/balkon (jeśli taki posiadasz). Nie podlewaj jej przez 3, a nawet 4 dni (musisz zaobserwować). Daj podeschnąć podłożu na tyle, by było tylko wilgotne (ale nie suche) i utrzymuj ten stan przez kilka dni. Jeśli to i słoneczko nie dadzą rady, to już nie wiem, bo na spoczynek, to chyba jeszcze za wcześnie... Edytowane 5 Września 2013 przez ania :) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Moja muchołówka jest w stanie krytycznym, najprawdopodobniej ją przelałam, wygląda to tak: http://i43.tinypic.com/wrkhuq.jpg Trzymałam ją w terrarium z rosiczkami, z takim skutkiem że stała na kamieniu który ciągle był wilgotny: http://i39.tinypic.com/10zsd1k.jpg Terrarium stało na szafce, gdzie jest dosyć jasno, ale nie docierają promienie słoneczne. Dopiero od kilku dni kładę je pod oknem, gdzie pada bezpośrednio słońce, ale stan muchołówki i tak się pogarsza(dlatego myślę że przyczyną jest przelanie). Wszystko było z nią w porządku, jakiś tydzień temu zaczęły czernieć wszystkie zamknięte pułapki (około 4), które poodcinałam po całkowitym sczernieniu. I od tego czasu zaczęło być coraz gorzej, nowe listki zaczęły się zakręcać, a teraz wygląda to jak na zdjęciu. Jak myślicie, da się ją jeszcze jakoś odratować? Twoja muchołówka jest przelana, podwyższona wilgotność powietrza i dużo wody mogło spowodować psucie się bulwy. Przesadź ją do innego podłoża bo wygląda na sam torf, daj jej mieszankę torf, perlit i piasek w proporcjach 2:1:1 oraz oczywiście dużo słońca, południowy parapet albo balkon będzie najlepszy. Uważam, że jest do odratowania tylko wymaga dobrych warunków i czasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 daj jej mieszankę torf, perlit i piasek w proporcjach 2:1:1 http://www.rosliny-owadozerne.pl/Perlit-i-...ato-t16929.html Nigdy perlit mi nie pasował do muchołówek. Do tłustoszy, dzbaneczników owszem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 http://www.rosliny-owadozerne.pl/Perlit-i-...ato-t16929.html Nigdy perlit mi nie pasował do muchołówek. Do tłustoszy, dzbaneczników owszem. Hoduję swoje muchołówki w takiej mieszance i nie widzę negatywnych skutków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GlukOza Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Dzięki za odpowiedzi, zastosuję się do Waszych rad Janocix faktycznie, podłoże to sam torf. Przesadzać, dopiero jak jej stan się polepszy czy już teraz, po to żeby się polepszył? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Ja bym przesadził teraz, pamiętaj, że do kwaśnego torfu, i dodaj do tego gruboziarnistego piasku w proporcjach torf 2:1 piasek, możesz też dać do tego trochę perlitu... i uważaj z podlewaniem oraz nie wkładaj już żadnych muchołówek do terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Hoduję swoje muchołówki w takiej mieszance i nie widzę negatywnych skutków. Mój dobry kolega pali papierosy i nie widzi negatywnych skutków, co nie znaczy, że nie są rakotwórcze. Nie wiemy jak Twoje muchołówki wyglądają, ani jak długo rosną w rzeczonej mieszance. Odnoszę wrażenie, że dodatek żwiru w zupełności wystarcza dla zapewnienia dobrego drenażu, a muchołówka nie należy do roślin, które potrzebują lekkiego, luźnego podłoża. Pytanie zatem, po co dodawać kontrowersyjny (bo zasadowy) element? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janocix Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 W rzeczywistości tego perlitu w podłożu nie ma aż tak dużo. Na wiosnę planuję rozdzielić je i przesadzić do większych doniczek, i wg twoich zaleceń nie dodam do podłoża perlitu. To błyszczące to moneta 5zł, największa pułapka ma 4cm Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Jak myślicie, da się ją jeszcze jakoś odratować? rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=15378&pid=1004427&st=240entry1004427 Zobacz z czego można odratować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 5 Września 2013 Share Napisano 5 Września 2013 Janocix, bardzo ładne muchołówki. I jasne, eksperymentować oczywiście warto, choć perlit wydaje mi się chybionym wyborem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janker Napisano 11 Września 2013 Share Napisano 11 Września 2013 Witam też mam problem z czarniejącymi liśćmi i nie wiem co to może być myślałem,że to stan przejścia w sen zimowy. Jak trzymam muchołówkę pod świetlówkami w domu to roślina przejdzie w stan snu zimowego jak warunki się nie zmienią czyli temperatura i czas naświetlania? Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nooe Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Witam. Ostatnio zaobserwowałem, że u mojej muchołówki zaczęły gnić końcówki tych ząbków od pułapek. Muchol zatrzymał też swój wzrost, może to być wynik przelania rośliny? https://docs.google.com/file/d/0B8IDMBxTRjm...dit?usp=sharing Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moof Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Trochę jej brakuje światła, no i rzeczywiście wygląda na obficie podlewaną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nooe Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Jeżeli ograniczę podlewanie to muchłówka odżyje czy będę musiał obmyć jej korzenie wodą destylowaną? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi