Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz słyszę taką teorię i według mnie jest bez sensu. Wydaje mi się, że liście to organy, które pochłaniają energię z zewnątrz i pakują ją w związki. Kiedy liść się zestarzeje albo uszkodzi, usycha, bo roślina przestaje pakować do niego składniki, które służą do syntezy magazynów energii. A według tego, kto to napisał, wychodzi, że liście to energochłonne organy, które trzeba natychmiast ucinać, jeśli pojawi się na nim skaza...

Ja osobiście usuwam pułapki, kiedy całkowicie sczernieją i uschną i dadzą się łatwo urwać.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Hej ! Do odcinania czerniejących/lekko uszkodzonych liści, zawsze podchodziłem tak, jak do usychających dzbanków dzbanecznika - puki cały nie uschnie, nie warto go odcinać. Roślina powinna czerpać energię z każdego, choć najmniejszego kawałeczka "zielonego". Dlatego stożki wzrostu, puki są zielone, dają nadzieję na dalszy rozwój rośliny. Odcinanie całego liścia, podczas gdy obumarła pułapka, pozbawia roślinę dodatkowej energii. Już wiem dlaczego ten blog jest "amatorski".

Pozdrawiam !

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak jak przedmówcy wyżej. U muchołówek wyrywam jak czyję,że lekko się poddają jak nie to zostawiam jeszcze na jakiś czas. U rosiczek obcinam jak są brązowe aż do łodygi,nie da się urwać bo i tak się mocno trzymają. Przy pływaczach też łatwo wychodzą jak zbrązowieją.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Cześć wam.

Mam nie lada problem.Mianowicie ze 3 miesiące temu podzieliła mi się muchołówka,fakt że wypuszcza nowe liście jak szalona ale co z tego gdy one po jakimś czasie, nawet nie zdążą się ukształtować i czarnieją. Wiecie co może być przyczyną?

Piszcie z góry dzięki za pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Przelanie i mało słońca? Opisz warunki w jakich je trzymasz, wrzuć zdjęcie.

Wątpię żeby była przelana bo stoi w takim wielkim podstawku z innymi roślinami i innym nic nie jest. Warunki to południowy parapet, lub balkon. Gdy są słoneczne dni stoi w pełnym słońcu.

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię żeby była przelana bo stoi w takim wielkim podstawku z innymi roślinami i innym nic nie jest. Warunki to południowy parapet, lub balkon. Gdy są słoneczne dni stoi w pełnym słońcu.

Inne rośliny to też muchołówki? Przenosisz roślinę w te i we wte, w zależności od pogody, jak rozumiem?

Odnośnik do odpowiedzi

Nadal nie odpowiedziałeś mi na drugie pytanie. Skoro nie chcesz odpowiadać mi, to może odpowiedz porterowi na to samo pytanie? Nie odpowiadając na pytania nie pomożesz nam w diagnozie, a chyba tego oczekujesz?

Edytowane przez beginner
Odnośnik do odpowiedzi