Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Przesadzilem muchola, w mieszańce torfu z perlitrm 1:1. Większą część korzenia wsadzilem głębiej w ziemi, A mniejsza część korzenia wraz z dwoma liśćmi wsadzilem tak jak się robi z mucholami. Możliwe że przez ten torf nie przepuszczal wody i dlatego miał za mokro. Teraz ma więcej przepuszczalnosci. I moje pytanie: ile czekać na efekt? 2-3 tygodnie?

Za dużo perlitu dodałeś w stosunku do torfu, jeśli uda się odratować to za jakiś czas przesadź do mieszanki z mniejszą ilością perlitu. No teraz to zależy 2-3 tyg to chyba optymistyczny wariant. Ja bym czekał nawet 6 tygodni. Do tego czasu powinny pojawić się pierwsze oznaki.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Witam, mam problem z muchołówką.

Chodzi dokładnie o to że robi się ona czarna i nie rośnie już, ma ona dopiero ok. 0.5cm widać już paszzce.

Posiadam torf kwaśny i do podstawki wlewałem wodę demineralizowaną.

Ktoś wie może o co chodzi?

Z góry dizęki za pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie dotyczy to jednej siewki, więc problem nie musi tkwić w warunkach, a może po prostu muchołówka jest jakaś wadliwa. Ogólnie mi nigdy nie udało się utrzymać wszystkich wykiełkowanych siewek, zawsze coś padło. Jedyne co bym zmieniła to trochę zmniejszyła ilość wody i jakoś rozproszyła słońce - przykryła firanką z drobnymi oczkami albo taką siateczka jak w moskitierze. Takie maluchy nie lubią ostrego słońca tak jak dorosłe osobniki.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak koledzy pisza ogranicz podlewanie, muchołówki inaczej się podlewa niz rosiczki... Woda podstawce ma byc wessana cała, odczekaj ze 2, 3 dni i dopiero dolej.

Ciągłe stanie w wodzie powoduje u muchołówek gnicie korzeni niestety...

Mieszanka dobra byłaby torf kwaśny+piasek lub torf kaśny + perlit proporcjach 2:1

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem z moim mucholcem,nowe liście są zdeformowane i mają sczerniałe pułapki,a stare liście powoli zamierają.Co robić???

PS:proszę wybaczyć za brak zdjęć, ale mój komputer pod względem zarządzania zdjęciami jest obrażony.

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam problem z moim mucholcem,nowe liście są zdeformowane i mają sczerniałe pułapki,a stare liście powoli zamierają.Co robić???

PS:proszę wybaczyć za brak zdjęć, ale mój komputer pod względem zarządzania zdjęciami jest obrażony.

Bez zdjęcia i przy tak skromnym opisie nie ma możliwości odpowiedzieć na twoje pytanie. Na chwilę obecną po twoim opisie powodem takiej sytuacji może być wszystko. Od przelania do ataku szkodników i na chorobie kończąc. Najlepiej dać zdjęcie i dać szczegółowy opis co robiłeś ostatnio z rośliną, w jakich warunkach rośnie itp itd. Wtedy ktoś coś stwierdzi. A tak nic nie wiadomo.

Odnośnik do odpowiedzi