Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moim mucholcem,nowe liście są zdeformowane i mają sczerniałe pułapki,a stare liście powoli zamierają.Co robić???

PS:proszę wybaczyć za brak zdjęć, ale mój komputer pod względem zarządzania zdjęciami jest obrażony.

Z tak skromnego opisu TYLKO domyslam się iż za mocno przelałeś i za mało słońca dostaje roślina

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam mam problem z moją muchołówka.Zastała zakupiona w kauflandzie 2 tygodnie temu od razu ją przesadziłem.Jest teraz w szklarni i non stop ma 1,5 cm wody w podstawku podlewam deszczówka.Zaczęła obwicie czernieć co wypuści nowy liść końcówka robi się czarna.Z powodu tych upałów zauważyłem że z torfu na górze zrobiła się taka skorupa -może ma za sucho ??

post-6820-1438880011_thumb.jpg

post-6820-1438880032_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam,

mam ten sam problem. Zakupilem torf z perlitem na allegro, wykielkowaly mi 2 mucholowki, tydzien pieknie rosly i potem obie nagle zczernialy i obumarly. Doczylatem sie, ze to przez przelanie. Mialem caly czas w podstawce ok 1cm wody destylowanej (codziennie dolewalem wody, zeby byl stale 1cm).

Urosla mi kolejna, zeby nie przelac podlewalem raz na kilka dni-tydzien. Wypuscila pierwsza pulapke i znow widze, ze czernieje, a ziemia prawie sucha.

Obie donice stoja na poludniowym sloncu w domu.

Prosze o rady, co jeszcze robie zle?

Edytowane przez sherkan
Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam ten sam problem. Zakupilem torf z perlitem na allegro, wykielkowaly mi 2 mucholowki, tydzien pieknie rosly i potem obie nagle zczernialy i obumarly. Doczylatem sie, ze to przez przelanie. Mialem caly czas w podstawce ok 1cm wody destylowanej (codziennie dolewalem wody, zeby byl stale 1cm).

Urosla mi kolejna, zeby nie przelac podlewalem raz na kilka dni-tydzien. Wypuscila pierwsza pulapke i znow widze, ze czernieje, a ziemia prawie sucha.

Obie donice stoja na poludniowym sloncu w domu.

Prosze o rady, co jeszcze robie zle?

Co to za torf? Kwaśny wysoki 3,5-4,5 pH bez dodatków i nawozów? I tak przy okazji na forum jest temat jak prawidłowo podlewać muchołówkę aby jej nie przelać.

Edytowane przez tracer274
Odnośnik do odpowiedzi

Co to za torf? Kwaśny wysoki 3,5-4,5 pH bez dodatków i nawozów? I tak przy okazji na forum jest temat jak prawidłowo podlewać muchołówkę aby jej nie przelać.

Kwasny, z dodatkiem perlitu, na allegro wpisalem "torf mucholowka" i wyskoczylo kilkanascie ofert.

Bez dodatkow nawozow.

OK, chyba musze poszukac tego postu ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Gdyby nie nazwa działu nie byłbym w stanie nawet stwierdzić co to jest. :(

Masz marne szanse tym bardziej, że muchołówki już szykują się do spania. Możesz spróbować wsadzić ją do odpowiedniej mieszanki (ja używam torf+perlit) i intensywnie doświetlać, ale i tak może nic z tego nie wyjść. Chociaż rośliny czasem zaskakują co do odbijania od korzenia. ;) Musisz spróbować.

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam

Jestem tu nowy i mam nadzieje ze odpowiedni temat.

Od 10 pazdziernika tego roku jestem w posiadaniu dwoch Mucholowek, znam tylko takie nazwy jak mi podal sprzedawca z internetu :

Muchołówka BIG MOUTH - piękna Wielkość: Mała sadzonka S | 12,99 zł - 1 szt.

Muchołówka AMERYKAŃSKA - typowa Wielkość: Rozmiar L | 14,99 zł - 1 szt.

Troszke czytalem na forum i dalej nie wiem czy mam usunac te czarne pulapki czy zostawic?

aktualnie roslinki zimuja na balkonie od strony wschodniej bo nie mam okna na poludnie.

Prosze o odpowiedz i przepraszam jak pomylilem tematy

Pozdrawiam

post-7186-1446111977.jpg

Edytowane przez Jasko
Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj aż cały liść, włącznie z pułapką, zczernieją do końca, a potem utnij go jak najniżej. ;)

I tyle, nie wiem nad czym się tu zastanawiać?

To tylko zabieg pielęgnacyjny, który ma za zadanie poprawić estetykę wyglądu samej rośliny, jak i przeciwdziałać powstawaniu pleśni na martwych liściach.

Jak bardzo Ci zależy to możesz usunąć samą pułapkę. Blaszka liściowa i tak w końcu obumrze.

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj aż cały liść, włącznie z pułapką, zczernieją do końca, a potem utnij go jak najniżej. ;)

I tyle, nie wiem nad czym się tu zastanawiać?

To tylko zabieg pielęgnacyjny, który ma za zadanie poprawić estetykę wyglądu samej rośliny, jak i przeciwdziałać powstawaniu pleśni na martwych liściach.

Jak bardzo Ci zależy to możesz usunąć samą pułapkę. Blaszka liściowa i tak w końcu obumrze.

[/quote

Dziekuje za odpowiedz :)

Jesli to tylko kwestia estetyczna to niech sobie spoczywa :) Ale gdzies wyczytalem nawet nie wiem czy nie tu na forum ze powinno sie odrazu usuwac czarne pulapki bo mocno obciazaja rosline. Poniewaz roslina dzieki fotosyntezie otrzymuje duze ilosci materii organicznej to jedni pisza ze usuwac same pulapki a zielony ped zostawic a inni aby usunac calosc zeby w ziomowaniu nie obciazac rosliny. To co w koncu ?

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czarna uschnięta pułapka może obciążyć roślinę? :)

Nie chodzi o obciążenie rośliny, a ew ryzyko pleśnienia.

U mnie często bywało tak, że uschnięte pułapki dotykające torfu zaczynały pleśnieć z czym, że tyczyło się to tylko roślin trzymanych w pomieszczeniu.

Rośliny rosnące na zewnątrz w kastrach tego problemu nie zaznały, a nie obcinałem im nigdy nic - niech natura działa sama.

Jeżeli Tobie to przeszkadza - względy estetyczne? utnij uschniętą pułapkę jak nie to daj jej uschnąć do końca z listkiem i wtedy tnij.

Edytowane przez wksek
Odnośnik do odpowiedzi