Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, także mam problem z muchołówką.

Kupiona była parę dni temu na targach roślin. Nieprzesadzana, stoi w raczej zacienionym miejscu, spryskiwana wodą przegotowaną

Powiedz że żartujesz...

Muchołówki nie spryskujemy i trzymamy na mocnym słońcu a nie w cieniu bo muchołówki kochają słońce oraz woda destylowana cały czas w podstawce.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

cytat użytkownika tomislav1ster z Anno Domini 08 lis 2009

Na forum wiele pytań jest zupełnie niepotrzebnych, gdyż były one poruszane wiele razy, a nowym użytkownikom nie chce się używać opcji "Szukaj". Postanowiłem więc założyć temat, w którym opisane zostałyby najczęstsze problemy występujące u Muchołówki amerykańskiej.

Moja muchołówka ma brązowe plamy na liściach. Dlaczego?

Brązowe plamy na liściach muchołówek to częsty problem. Istnieje kilka powodów ich powstawania. Aby odpowiedzieć na pytanie, co było powodem ich powstania należy przeanalizować warunki, w jakich hodujemy roślinę. Zwróćcie uwagę zwłaszcza na:

Oświetlenie

Zbyt ostre światło może spowodować oparzenia na liściach i pułapkach. Nie jest to poważny problem, roślina "przyzwyczai" się po pewnym czasie do nowych warunków. Nowe liście nie będą już ulegały poparzeniom.

Przelanie

To już niestety poważniejszy problem. Brązowe plamy na liściach mogą być efektem przelania rośliny, innymi słowy nadmiernej ilości wody. Doprowadza to do gnicia kłączy, liści oraz pułapek. By temu zapobiec, należy odpowiednio roślinę podlewać. W przypadku przelania muchołówki, należy uciąć zgniłe liście , obmyć delikatnie kłącza w wodzie destylowanej i przesadzić. Powinno się dodać do torfu odrobiny gruboziarnistego piasku i keramzytu, co zwiększy dopływ powietrza do korzeni. Muchołówki nie lubią mokrego, zbitego podłoża.

Jak je podlewać?

Wodę lejemy do podstawki, w której stoi doniczka. Przed następnym podlewaniem pozwalamy wodzie całkowicie wyschnąć. Należy jednak pilnować by podłoże było stale wilgotne. Nie można trzymać w podstawce wody bez przerwy.

Mojej muchołówce usychają pułapki i liście. Dlaczego?

Pułapki usychają zwykle, gdy strawią owada. Są one bowiem zazwyczaj "jednorazowe". Gdy ofiara zostanie strawiona, pułapka otwiera się, a po pewnym czasie obumiera. Należy ją wtedy odciąć ostrym narzędziem. Niekiedy zdarza się, iż cześć schwytanego owada (np. odnóża) wystaje z pułapki - doprowadza to zwykle do infekcji, co powoduje gnicie pułapki. Wtedy również ją odcinamy.

Innym powodem usychania/gnicia pułapek i liści może być wyżej wspomniane przelanie oraz podlewanie nieodpowiednią wodą. Zalecam podlewanie roślin owadożernych wodą destylowaną/demineralizowaną) To najprostszy i pewny sposób. Nie należy przejmować się usychaniem liści późną jesienią, jest to znak że roślina przygotowywuje się do okresu spoczynku.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Przelałam muchołówkę. :(

Wydawało mi się że ma za sucho (stoi na parapecie pod którym jest gorący grzejnik) no i...jakoś tak wyszło.

Da się je uratować?

pierwsza sadzonka:

flyjpg_aaarwhr.jpg

druga:

Muchprzjp_aaarwhs.jpg

i trzecia:

much3jpg_aaarwrw.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 year later...
Gość agnieszka1983

Witam mam mucholowka już z 4 miesiące od niedawna coś się z nią dzieje czarnieja liście co robić? A zjedzone Mucha zamiast wyschnac psuje się a koko się nie otwiera

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam mucholowka już z 4 miesiące od niedawna coś się z nią dzieje czarnieja liście co robić? A zjedzone Mucha zamiast wyschnac psuje się a koko się nie otwiera

Zapytam nieśmiało: Czym jest koko? rolleyes

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę pisać na forum z zachowaniem zasad poprawnej polszczyzny! Powyższa wypowiedź jest bardzo niechlujnie napisana, zupełnie bez szacunku dla osób ją czytających. Nie interesuje mnie czy była tworzona na komputerze czy na telefonie z analogową klawiaturą. Proszę pisać w sposób poprawny, zrozumiały, bo kolejne wypowiedzi napisane w ten sposób będę z miejsca usuwał, jak tylko je zobaczę. Proszę zapanować nad autokorektą i wysyłać sprawdzony tekst.

Podziękował!

Odnośnik do odpowiedzi

Jedna pułapka mojej muchołówki zwinęła się lekko do środka, wygląda to jakby miała za mało wody, czy dobrze mi się wydaje? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś rady odnośnie podlewania, słyszałem żeby utrzymywać stale wilgotną glebę ale nie trzymać wody stale w podstawce, nigdy nie jestem pewien czy to odpowiedni moment na podlanie, mech na którym rośnie moja muchołówka nie ułatwia w sprawdzaniu wilgotności :/. Proszę o pomoc.

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że to pleśń. Miałem taką na torfie z siewkami rosiczek i wystarczyło, że spryskałem ją wodą destylowaną aby zniknęła na dobre. Ale twoja roślina jest duża więc jak nie będzie chciała zejść to zawsze będziesz mógł pozbyć się jej razem z mchem.

Odnośnik do odpowiedzi