Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 year later...
  • Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam.

Wiem, że ta rzecz była poruszana wielokrotnie ale dalej jestem niepewny.

Mam 3 muchołówki (1+2) w jednej dużej doniczce - mają takie same warunki. Jedna - większa rośnie pięknie, druga - właśnie skończyła kwitnąć, a trzecia rośnie średnio. Dzisiaj patrzę, a jeden liść (wykształcony do tygodnia temu) zaczął robić się czarny. Jeżeli to oparzenie słoneczne to jak to możliwe, że od 3 miesięcy stoi w jednym miejscu to już któryś liść wykształcony więc nie powinno to być poparzenie.

Doniczka podlewana destylką, wilg. koło 50%, okna tzw. "panoramiczne" (długość 2,5m) na stronę południową.

Czy to oparzenie a jak nie to co to innego?

Słaba jakość za co przepraszam - chwilowy brak aparatu.

2012-04-29%2012.20.59.jpg

2012-04-29%2012.21.31.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy masz muchołówki. Jakie masz podłoże. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie podłoża (koniecznie ostre). Jak wyglądają stożki wzrostu, znaczy się nowo wyrastające liście (one mówią najwięcej o roślinie). To nie wygląda na poparzenie słoneczne. Gdyby tak było, to najpierw by zblakło/zbielało, bo obumarłby chlorofil.

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówki mam od prawie 3 miesięcy, podłoże - torf nieodkwaszony 3,5-5 pH, z podłożem jest wszystko dobrze bo gdyby nie to druga i trzecia muchołówka też by źle rosły a rosną dobrze.

P1210966.JPG

Stożki wzrostu wyglądają normalnie - liście wyrastają normalnie tylko ten jeden liść się trafił.

P1210979.JPG

Stożek wzrostu i ten liść (prawej "wychodzący" z kadru) a po lewej już stary liść. <zdjęcie sprzed kilku dni>

Możliwe że to oparzenie bo przez ostatnie dni jest ciągle słońce ale nie wiem.

Odnośnik do odpowiedzi

Pleśń to nie jest tylko piasek akwariowy (drobnoziarnisty).

Czy jest niedoświetlona - w sklepie gdzie ją kupiłem miała tyle światła co nic u mnie dostała kopa :)

Jest na dużym oknie gdzie światło jest od wschodu do zachodu słońca praktycznie :)

Odetnę niedługo jeszcze będę patrzył co się będzie działo. To czarne na liściu wygląda mi na obumierającą tkankę.

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zdarzyło ci się ich przelać?

Przed świętami w ferworze pakowania dwa razy pod rząd podlałem muchole i część mi też podobnie czerniała i oklapła w tej samej doniczce a w innej nie.

To takie gdybanie co może być ale jak parę osób coś napisze to może coś ci pomoże :)

Odnośnik do odpowiedzi

A nie zdarzyło ci się ich przelać?

Przed świętami w ferworze pakowania dwa razy pod rząd podlałem muchole i część mi też podobnie czerniała i oklapła w tej samej doniczce a w innej nie.

To takie gdybanie co może być ale jak parę osób coś napisze to może coś ci pomoże :)

Bardzo możliwe że przelałem :( to by mogły być takie objawy? Bo przez kilka dni mnie nie było i musiały stać w misce z wodą - wody było około 2cm ale przez 5 dni tak stały.

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to się mówi: "Jedna jaskółka wiosny nie czyni." Odnieś to do swoich muchołówek.

Za Marromem, zgodziłbym się, że wyglądają na trochę niedoświetlone, ale znowu, o tej porze to jeszcze mogą tak wyglądać.

Odnośnik do odpowiedzi

Takie objawy zdarzają się przy zmianie warunków np. gdy przeniesiemy roślinę ze szklarni na parapet lub po aklimatyzacji z in vitro. Prawdopodobnie zanim trafiła do sklepu, rosła w szklarni i stare liście niezbyt dobrze znoszą niższą wilgotność przez co pomału sobie usychają...

Objawem przelania jest czernienie młodych, jeszcze nie rozwiniętych liści. Wiąże się to równocześnie z gniciem bulwy i korzeni, wygląda to jednak zupełnie inaczej niż na zdjęciu.

Podsumowując:

Nie widzę powodów do niepokoju ;)

Odnośnik do odpowiedzi