Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

To ja napisze tutaj, aby nie zakładać nowego tematu. Otóż kilka dni po wystawieniu muchołówki na podwórko (strona południowa) zaczęły czernieć młode pułapki. Dodam jeszcze, że stała ok. 1-2 tyg. na parapecie (też od strony południowej) więc chyba nie są to poparzenia od słońca, lub też jego brak, ponieważ było go całkiem dużo. Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy np. nie jest przelana czy coś takiego.

post-5724-1337020963_thumb.jpg

post-5724-1337021099_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Czernienie liści/Obumieranie:

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14862&hl=czernienie+li%B6ci

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14794&hl=czernienie+li%B6ci

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=11616&hl=czernienie+li%B6ci

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=9607&hl=czernienie+li%B6ci

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,ponieważ jestem hodowcą od dopiero 5 dni,pytam się co zrobić z tymi liśćmi? Jeśli usunąć to czym?

Te Panie... A napisać jak się uprasza w temacie zbiorowym to nie łaska?

post-6001-1337105007_thumb.jpg

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Terrorysta.

Jeśli usunąć to czym?

Nogą. Lewą.

Bodajże wczoraj został stworzony temat zbiorowy.

Edit: Cephalotus, 22:25 15.05.2012, Dokładnie!

Edit: przedwczoraj...

Edytowane przez Artistide
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Witam, ostatnio liście mojej muchołówki zaczęły tak właśnie wyglądać. 3 lata hoduję te rośliny i do tej pory nie spotkałem sie z takim czymś. Co może by powodem ?

Pozdrawiam

dsc00713bj.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Patrząc na to zdjęcie to wydaje mi się że mają sucho w doniczce. Torf powinien być stale wilgotny.

Jak widać nie tylko ja przesuszam torf i rośliny trzymają się w nim dobrze.Czernienie nie jest oznaką braku wody.

doesnt wcześniej te brzegi nie były czasem czerwono -brązowe.

Pomijam fakt naturalnej wymiany liści na nowe ale u mnie część też ma podobne objawy.

Gdzie stoją , w jakich warunkach i od kiedy?

Ja swoje wystawiłem na balkon na początku maja w "afrykańskie upały"a później gwałtowne oziębienie do przymrozków i podobne objawy jak u ciebie.

Odnośnik do odpowiedzi

Stoją cały czas w jednym miejscu na parapecie za szybą od zawsze je tam daję. Torf jest bardzo dobrej jakości,a sucho na pewno nie mają.

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie u ciebie gwałtowne słońce czy oziębienie odpada.Ja się tym nie przejmuję puki nowe odrosty idą ale parę sztuk tak ma po wystawieniu na balkon.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Ja mam taki problem, że czarnieją nie tylko liście ale i pułapki.. Zupełnie nie rozumiem czemu.. roślinka ma dużo światła, dbam o to żeby nie przelać ani nie przesuszyć, nie ma żadnych robaczków itd.. Stoi na południowym balkonie w pełnym słońcu razem z kapturnicami. Czytałam już tu na forum o podobnych problemach i jedynym możliwym wyjściem jest to że liście są poparzone. Patrząc na zdjęcia jest możliwe że to poparzenie czy szukać przyczyny gdzie indziej?

post-6031-1341770519_thumb.jpg

post-6031-1341771119_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi