KamJ Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Ale oslabilo to rosline przez co jest bardziej czula na przelanie czy niedobor swiatla... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 To ja napisze tutaj, aby nie zakładać nowego tematu. Otóż kilka dni po wystawieniu muchołówki na podwórko (strona południowa) zaczęły czernieć młode pułapki. Dodam jeszcze, że stała ok. 1-2 tyg. na parapecie (też od strony południowej) więc chyba nie są to poparzenia od słońca, lub też jego brak, ponieważ było go całkiem dużo. Mógłby mi ktoś powiedzieć, czy np. nie jest przelana czy coś takiego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Czernienie liści/Obumieranie: -http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14862&hl=czernienie+li%B6ci -http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14794&hl=czernienie+li%B6ci -http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=11616&hl=czernienie+li%B6ci -http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=9607&hl=czernienie+li%B6ci Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaKe Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Dobra, dzięki czyli nie mam się czym zbytnio przejmować Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Witam,ponieważ jestem hodowcą od dopiero 5 dni,pytam się co zrobić z tymi liśćmi? Jeśli usunąć to czym? Te Panie... A napisać jak się uprasza w temacie zbiorowym to nie łaska? Edytowane 15 Maja 2012 przez Cephalotus Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 Jak całkiem uschną to odciąć jak najbliżej bulwy (lub delikatnie urwać). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 15 Maja 2012 Share Napisano 15 Maja 2012 (edytowane) Terrorysta. Jeśli usunąć to czym? Nogą. Lewą. Bodajże wczoraj został stworzony temat zbiorowy. Edit: Cephalotus, 22:25 15.05.2012, Dokładnie! Edit: przedwczoraj... Edytowane 15 Maja 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Witam, ostatnio liście mojej muchołówki zaczęły tak właśnie wyglądać. 3 lata hoduję te rośliny i do tej pory nie spotkałem sie z takim czymś. Co może by powodem ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leoj Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Patrząc na to zdjęcie to wydaje mi się że mają sucho w doniczce. Torf powinien być stale wilgotny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 (edytowane) Te liście czernieją ze starości. Edytowane 28 Maja 2012 przez owadomaniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Patrząc na to zdjęcie to wydaje mi się że mają sucho w doniczce. Torf powinien być stale wilgotny. Jak widać nie tylko ja przesuszam torf i rośliny trzymają się w nim dobrze.Czernienie nie jest oznaką braku wody. doesnt wcześniej te brzegi nie były czasem czerwono -brązowe. Pomijam fakt naturalnej wymiany liści na nowe ale u mnie część też ma podobne objawy. Gdzie stoją , w jakich warunkach i od kiedy? Ja swoje wystawiłem na balkon na początku maja w "afrykańskie upały"a później gwałtowne oziębienie do przymrozków i podobne objawy jak u ciebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 Stoją cały czas w jednym miejscu na parapecie za szybą od zawsze je tam daję. Torf jest bardzo dobrej jakości,a sucho na pewno nie mają. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redgreen Napisano 28 Maja 2012 Share Napisano 28 Maja 2012 W takim razie u ciebie gwałtowne słońce czy oziębienie odpada.Ja się tym nie przejmuję puki nowe odrosty idą ale parę sztuk tak ma po wystawieniu na balkon. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
la_ferrara Napisano 8 Lipca 2012 Share Napisano 8 Lipca 2012 Ja mam taki problem, że czarnieją nie tylko liście ale i pułapki.. Zupełnie nie rozumiem czemu.. roślinka ma dużo światła, dbam o to żeby nie przelać ani nie przesuszyć, nie ma żadnych robaczków itd.. Stoi na południowym balkonie w pełnym słońcu razem z kapturnicami. Czytałam już tu na forum o podobnych problemach i jedynym możliwym wyjściem jest to że liście są poparzone. Patrząc na zdjęcia jest możliwe że to poparzenie czy szukać przyczyny gdzie indziej? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PowerpointPL Napisano 9 Lipca 2012 Share Napisano 9 Lipca 2012 Pułapki oraz liście czernieją ze starości.Nie ma znaczenia czy liść czy pułapka będzie czernieć.Nie martw się. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi