Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Stare liście, lub niekiedy po przerobieniu owada czernieją. Nie należy się tym przejmować (to normalne) gdy cały liść wraz z pułapką sczernieje wtedy po prosty go odetnij.

Jedynie po okresie zimowania lub po przyniesieniu ze sklepu przez kilka dni aklimatyzować do dużej ilości słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Jeśli roślinka będzie przyzwyczajona do wysokich temperatur i do słońca to na pewni jej to nie zaszkodzi.

Muchołówka wręcz uwielbia słońce.

U mnie cały czas stoją na zewnątrz na południowym balkonie i dobrze się miewają.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Witam.

Mam problem z muchołówką, a mianowicie 2 liście zaczynają czernieć stopniowo od strony pułapki. Wszystkie wykształcone pułapki są zamknięte, jedna zaczyna czernieć muchołówka zakupiona w Niemczech ok. tydzień temu, przesadzona do ziemi torfowej. Podlewam ją wodą destylowaną do spodka mniej więcej 1 cm, gdy się skończy od razu uzupełniam, światła nie powinno jej brakować.

http://imageshack.us/g/846/17092012001.jpg/

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówki po przesadzeniu z reguły marnieją w większym lub mniejszym stopniu.

Stan taki trwa do dwóch , trzech tygodni po których wracają do formy.

Twoja wygląda na niedoświetloną ale jak będziesz ją trzymał w przyzwoitych warunkach to dojdzie do siebie.

Dobry torf , słońce i umiarkowane podlewanie to sprawdzona recepta na ładnego muchola.

Odnośnik do odpowiedzi

• 6 months later...

Witajcie !

Pewnie się zastanawiacie dlaczego taki temat. Otóż dlatego, że dotyczy jednej paszczy mojej muchołówki. A mianowicie jest... hmm, w sumie sami zobaczycie.

"Brutus": bg66mt.jpg

Więc pare pytanek:

1. Jak widzicie: Nadasa gęby czarnieje. Czy to znaczy, że już po niej ?

2. Jeśli tak, to wytłumaczcie mi co mam zrobić, by "rozmnożyć" Muchołówkę, ponieważ czytam i czytam, ale dalej nie łapię. Wiem tylko tyle, że trzeba odciąć liść z paszczą u nasady, i tyle xD

3. Geba jest wygięta - sprawdzić, czy da się ją zamknąć?

Dzieki wielkie (:

Pozro, Wesołego Alleluja/Zajączka/Baranka/Jajka xD

Odnośnik do odpowiedzi

Pułapka stara. Będzie schła - tak ma być. takie pułapki nie zamykają się aktywnie - nie ma co eksperymentować. Kiedy całkiem uschnie odciąć.

Jak rozmnożyć "z liścia": http://www.cpitalia.net/wiki/index.php?tit..._foglia-Dionaea

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Witam, mam taki mały problem z moją muchołówką.

Mianowicie jedna z roślinek zaczęła mi obsychać i żółknąć, nie wiem czy jest to spowodowane jakąś chorobą, szkodnikiem bądź przelaniem lub przesuszeniem roślinki.

kiedyś miałem problem z ziemiórkami ale problemowi zaradziłem.

1001542w.jpg

Prosił bym o szybką odpowiedz.

Odnośnik do odpowiedzi