Skocz do zawartości

Czernienie, gnicie

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem o tym ze stare liście usychają ale problem leży w tym że usychają mi nawet młode liście w sposób jaki jest na zdjęciu najpierw blaszka liścia a potem pułapka.

Mam dwie takie roślinki kupione od tej samej osoby w tym samym czasie wszystko było z nimi ok aż jedna zaczęła marnieć i a z drugą jest wszystko ok.

Może masz racje i to po prostu zwykła wymiana liści przez roślinę, a ja jestem po prostu przewrażliwiony na punkcie ich wyglądu xD.

Edytowane przez Barni
Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 227
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Wiem o tym ze stare liście usychają ale problem leży w tym że usychają mi nawet młode liście w sposób jaki jest na zdjęciu najpierw blaszka liścia a potem pułapka.

?

Ja na zdjęciu widzę, że normalnie usychają i że nie masz się czym martwić.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Moim dwum muchołówkom od czasu zimowania,ciągle czernieją liście, na muchołówce regular na liściach tworzą sie jakieś czarne kropki, a Red Dragon w ogóle nie rośnie. Na zdjęciu to widać. Proszę o pomoc.post-6001-1372746141_thumb.jpg

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

Te czarne kropki wyglądają mi na jakieś szkodniki. Przyjrzyj im się uważnie, czy to nie są jakieś małe robaczki. Jak dasz radę to zrób zdjęcie z bliska. Poza tym podłoże wygląda na stare. Kiedy kupiłeś te muchołówki? Przesadzałeś je od tamtego czasu?

Masz dużo rosiczek w tych muchołówkach :D

Edytowane przez natalia.t
Odnośnik do odpowiedzi

Trzymam je w warunkach parapetowych, na południowym oknie. Podlewam je zawsze jak wyschnie woda z podstawki. Red Dragon nie był przesadzony, kupiony od Carnisany w tamtym roku. Regular został rozmnożony z matki, ponieważ matka padała. Czarne kropki nie są żadnymi robaczkami, jest to nalot na liściach.

Słaba jakość zdjęć, ponieważ robione iPhone'm. http://imageshack.us/gal.php?id=qpek09_h1prj1NyS

Na stronie flytrap.pl w diagnostyce chorób roślin, u Red Dragona wyszło porażenie rośliny, a u Regulara niedobór azotu.

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

Moja muchołówka jest w stanie krytycznym, najprawdopodobniej ją przelałam, wygląda to tak:

wrkhuq.jpg

Trzymałam ją w terrarium z rosiczkami, z takim skutkiem że stała na kamieniu który ciągle był wilgotny:

10zsd1k.jpg

Terrarium stało na szafce, gdzie jest dosyć jasno, ale nie docierają promienie słoneczne. Dopiero od kilku dni kładę je pod oknem, gdzie pada bezpośrednio słońce, ale stan muchołówki i tak się pogarsza(dlatego myślę że przyczyną jest przelanie). Wszystko było z nią w porządku, jakiś tydzień temu zaczęły czernieć wszystkie zamknięte pułapki (około 4), które poodcinałam po całkowitym sczernieniu. I od tego czasu zaczęło być coraz gorzej, nowe listki zaczęły się zakręcać, a teraz wygląda to jak na zdjęciu.

Jak myślicie, da się ją jeszcze jakoś odratować?

Edytowane przez GlukOza
Odnośnik do odpowiedzi