Skocz do zawartości

Pleśń

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka,

ponieważ pytania i odpowiedzi na temat pleśnienia podłoża są rozrzucone po różnych działach (a jest to problem ogólny), to od teraz proszę kierować wszystkich do zadawania ich w tym miejscu. Niech miłośnicy rosiczek, muchołówek, dzbaneczników i innych roślin dzielą się swoimi doświadczeniami w rozwiązywaniu tego problemu w jednym miejscu.

Odnośnik do odpowiedzi

Problemy z pleśnią/gniciem/grzybem:

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/Plesn-zwirek-czy-piasek-t14922.html

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14921&hl=ple%B6%F1

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14657&hl=ple%B6%F1

-http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=14290&hl=ple%C5%9B%C5%84

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 years later...

Dziś na siewkach w kilku doniczkach znalazłem zapleśniałe podłoże i starsze liście. Pomóżcie co zrobć szybko i jak najmniej inwazyjnie by się jej pozbyć a nie uszkodzić siewek? :/ Samo wietrzenie wystarczy?

Edytowane przez Narcyz
Odnośnik do odpowiedzi

Dziś na siewkach w kilku doniczkach znalazłem zapleśniałe podłoże i starsze liście. Pomóżcie co zrobć szybko i jak najmniej inwazyjnie by się jej pozbyć a nie uszkodzić siewek? :/ Samo wietrzenie wystarczy?

Na początku możesz spryskać wodą destylowaną. I zrób lepszy obieg powietrza przy doniczkach. Jak to nie pomoże - chemia

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. jak narazie zebrałem to co dałem rady wykałaczką i zapeniłem większy obieg powietrza. Poczekam jeszcze trochę zanim użyję chemii bo dla mnie to ostateczność.

Odnośnik do odpowiedzi

• 11 months later...

Witajcie :)

Są może jakieś naturalne specyfiki przeciw pleśni, typu sok z czegoś ? :) Niestety u mnie rozwinęła się w dużych ilościach w doniczkach, gdzie mam siewki(bardzo małe) i nasiona i jak chciałbym zrywać, to musiałbym usunąć całą powierzchnię razem z roślinkami :/ Ewentualnie jaka chemia może mnie poratować?

Pozdrawiam,

Mateusz

Poprawka:

W sumie to znalazłem na forum dwa środki:

- Topsin M500 SC

- Biosept Active

Nie zrobią krzywdy młodym owadożerkom?

Edytowane przez markus383
Odnośnik do odpowiedzi

Tak, ta chemia pomoże. Topsin działa wybornie :) pytanie co jest przyczyną pleśni, bo takie środki pomogą na chwilę, a jak nie zwalczysz powodu powstawania problem powróci.

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie wiem. Być może torf, ponieważ zamiast kupić nowe opakowanie to ja wziąłem napoczęte X lat temu z garażu(X=~6-7lat). A może poziom wody? Czasem jak mi się wleje to do 1/3 lub 1/2 wysokości doniczki. Doniczki często stoją przy otwartym lub uchylonym oknie, więc cyrkulacja jest dobra :)

Odnośnik do odpowiedzi

...

W sumie to znalazłem na forum dwa środki:

- Topsin M500 SC

- Biosept Active

Nie zrobią krzywdy młodym owadożerkom?

Stosowałem Biosept na pleśń z miernym skutkiem, może jako środek zapobiegawczy byłby dobry.

Odnośnik do odpowiedzi

Też używałem topsinu i działał. Jednak z moich obserwacji wynika, że po pewnym czasie pleśń wracała ze zdwojoną siłą. Może tak mi się tylko wydaje, przestałem jednak go stosować. Przypuszczam, że topsin wybija nie tylko pleśń, ale też inne grzyby (także te niegroźne). Po pewnym czasie pleśń nie ma konkurencji ze strony innych gatunków i może się łatwo rozwijać.

Gdzieś na naszym forum czytałem radę, że w walce z pleśnią dobrze sprawdza się zwykła woda destylowana. I faktycznie, jeżeli pojawia się pleśń to skutecznie zwalczam ją przez kilkukrotne polanie taką wodą. Woda jednak musi być bardzo czysta, taka z domowego filtra RO średnio działa. Czysta woda ma właściwości żrące - "za wszelką cenę" chce mieć w sobie jakieś jony i "wydziera" je z substancji z którymi ma kontakt.

Byłem kiedyś w laboratorium biotechnologicznym, gdzie używali ultra czystej wody. Musieli zamontować specjalne zlewy bo zwykłe metalowe bardzo szybko korodowały po kontakcie z taką wodą.

Odnośnik do odpowiedzi

Też używałem topsinu i działał. Jednak z moich obserwacji wynika, że po pewnym czasie pleśń wracała ze zdwojoną siłą. Może tak mi się tylko wydaje, przestałem jednak go stosować. Przypuszczam, że topsin wybija nie tylko pleśń, ale też inne grzyby (także te niegroźne). Po pewnym czasie pleśń nie ma konkurencji ze strony innych gatunków i może się łatwo rozwijać.

Gdzieś na naszym forum czytałem radę, że w walce z pleśnią dobrze sprawdza się zwykła woda destylowana. I faktycznie, jeżeli pojawia się pleśń to skutecznie zwalczam ją przez kilkukrotne polanie taką wodą. Woda jednak musi być bardzo czysta, taka z domowego filtra RO średnio działa. Czysta woda ma właściwości żrące - "za wszelką cenę" chce mieć w sobie jakieś jony i "wydziera" je z substancji z którymi ma kontakt.

Byłem kiedyś w laboratorium biotechnologicznym, gdzie używali ultra czystej wody. Musieli zamontować specjalne zlewy bo zwykłe metalowe bardzo szybko korodowały po kontakcie z taką wodą.

Zobaczę jak będzie u mnie. Może nie wróci. Jeśli wróci to spróbuję z destylowaną. Ta, o której piszesz, to jest woda ze stacji benzynowej do zastosowania w samochodzie, czy jeszcze jakaś inna, bardziej od niej czysta?

Odnośnik do odpowiedzi