MarcinS Napisano 14 Września 2015 Share Napisano 14 Września 2015 Używałem wody którą mamy w laboratorium. Jest na tyle czysta, że w przypadku pomiarów różnych jonów z dokładnością do 0,1 mg/l przyrządy pomiarowe nic nie wykazują. Dopiero przy bardziej precyzyjnych pomiarach coś wychodziło, ale to śladowe ilości. Mam wrażenie (podczas używania takiej wody przy zmywaniu szkła laboratoryjnego) że ta woda jest jakaś inna w dotyku w stosunku do wody z kranu. W każdym razie po zmywaniu skóra dłoni robi się bardzo wysuszona. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wjadro Napisano 21 Lutego 2017 Share Napisano 21 Lutego 2017 Hej! Wysiałem sobie niedawno nasiona d. capensis, ale na razie zamiast rosiczek dorobiłem się grzybka. Przejrzałem parę tematów na forum i już chyba wiem czym zamorduję mojego grzybka, ale pozostała kwestia nawadniania. Wcześniej cały czas w podstawce była woda. Ma tam być dalej być, czy może jednak może być tam mniej mokro? Oczywiście wiem że wilgoć wzmaga rozwój pleśni, ale jest też konieczna do kiełkowania. Co z tym zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 21 Lutego 2017 Share Napisano 21 Lutego 2017 Do podstawki lej troszkę mniej wody,a torf spryskaj wodą destylowaną,bo chemikalia i te sprawy to w ostateczności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wjadro Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Do podstawki lej troszkę mniej wody,a torf spryskaj wodą destylowaną,bo chemikalia i te sprawy to w ostateczności Dobrze, tylko już po tygodniu regularnego spryskiwania wodą destylowaną sprawa nie poprawiła się za bardzo. Jeżeli rano spryskam, to wieczorem widzę na torfie taki białawy osad. Dodatkowo razem z pleśnią coś dziwnego zaczęło się robić z perlitem. Na początku były to jakieś "wykwity" które teraz zmieniły kolor na brązowy. Niestety takie "wykwity" pokazały się też na powierzchni torfu w innej donicy i to już w jakieś dwa dni po wysiewie. Eeee... Beztrosko psikać wodą czy próbować umordować toto chemią? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Podejrzewam, że jakość torfu lub innej składowej była słaba. Możesz spróbować zainstalować wiatraczek np. taki od kompa. Na pleśń pomoże, a na grzyba średnio. Dobrze, tylko już po tygodniu regularnego spryskiwania wodą destylowaną sprawa nie poprawiła się za bardzo. Jeżeli rano spryskam, to wieczorem widzę na torfie taki białawy osad. Dodatkowo razem z pleśnią coś dziwnego zaczęło się robić z perlitem. Na początku były to jakieś "wykwity" które teraz zmieniły kolor na brązowy. Niestety takie "wykwity" pokazały się też na powierzchni torfu w innej donicy i to już w jakieś dwa dni po wysiewie. Eeee... Beztrosko psikać wodą czy próbować umordować toto chemią? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tracer274 Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Dobrze, tylko już po tygodniu regularnego spryskiwania wodą destylowaną sprawa nie poprawiła się za bardzo. Jeżeli rano spryskam, to wieczorem widzę na torfie taki białawy osad. Dodatkowo razem z pleśnią coś dziwnego zaczęło się robić z perlitem. Na początku były to jakieś "wykwity" które teraz zmieniły kolor na brązowy. Niestety takie "wykwity" pokazały się też na powierzchni torfu w innej donicy i to już w jakieś dwa dni po wysiewie. Eeee... Beztrosko psikać wodą czy próbować umordować toto chemią? Jedną z głównych przyczyn pojawiania się pleśni, to zastałe powietrze. Nie ważne czy jest roślina w terrarium czy nie jeśli nie ma odpowiedniego ruchu powietrza pleśń pojawiać się będzie. Szczególnie teraz gdy intensywnego światła jest mało, podłoże mokre/wilgotne oraz sama wilgotność powietrza jest duża. Wentylacja to pierwsze na co w takich przypadkach zwrócić uwagę inaczej problem będzie się pojawiał cały czas. Co do perlitu zależy co masz na myśli mówiąc że jest brązowy. Jeśli tylko zmienił kolor nie ma czym się martwić. Jeśli dodatkowo na perlicie zaczyna coś rosnąć to wtedy można się nad tym zagadnieniem pochylić. Jeśli nie chcesz używać chemii, a chcesz spróbować czego innego to mógłbyś spróbować spray-u target-a Agricolle Spray. Ostatnio testowałem go i w sumie daję radę, a sam środek jest łagodny w działaniu i naturalny. Ale zanim zaczniesz cokolwiek stosować najpierw popraw wentylacje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maks02 Napisano 1 Marca 2017 Share Napisano 1 Marca 2017 Jeśli dobrze cię zrozumiałem to nie martw się mi perlit też kolor zmienił,to od torfu. Jak tak bardzo chcesz to spryskaj tym topsinem..... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wjadro Napisano 4 Marca 2017 Share Napisano 4 Marca 2017 Jeśli nie chcesz używać chemii, a chcesz spróbować czego innego to mógłbyś spróbować spray-u target-a Agricolle Spray. Ostatnio testowałem go i w sumie daję radę, a sam środek jest łagodny w działaniu i naturalny. Czy ten specyfik może usunąć przy okazji kota? Boję się że może to sobie posmakować. Osioł zjada wszystko łącznie z roślinami. Niby to tylko policukry, ale rozsądnie byłoby posłuchać co inni myślą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emik3 Napisano 1 Kwietnia 2017 Share Napisano 1 Kwietnia 2017 (edytowane) Dla kota zaserwuj kaktusa. Nie wiem jak sobie radzicie z pleśnią, ja już u niektórych roślin olałem sprawę, myślę o zastosowaniu żwirku na powierzchnię. Ogólnie to sytuacja wygląda tak, że rośliny przeniosłem na strych na przezimowanie, ograniczyłem podlewanie, ale pomieszczenie było duże, jednak przeciągów nie było (bo roślinki by pomarzły), to całe podłoże obrosło pleśnią, teraz na wiosnę, nawet przesuszanie podłoża tłustoszy nie przynosi żadnego efektu. Stosowałem Topsin w dawce 2x większej od zalecanej na forum i tak wyszła lipa, sądzę że po jedynym wyjściem byłoby przesadzenie rośliny w nowe podłoże i spryskanie korzeni Topsinem. Po zimie roślinki solidnie ruszyły i pleśń im nie przeszkadza, ale trzymanie na parapecie południowym i wschodnim przy uchylonym oknie i tak nie pomaga w połączeniu z Topsinem itd. Edytowane 1 Kwietnia 2017 przez Emik3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy1690 Napisano 20 Października 2017 Share Napisano 20 Października 2017 Witam. U moich młodych siewek pojawiła się pleśń. Mienia podłożu ale na roślinach. Co mogę z tym zrobić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bookhar Napisano 20 Października 2017 Share Napisano 20 Października 2017 (edytowane) Emik3 Prawdopodobnie masz sporo kurzu na strychu jak wiele osób. Zmień podłoże powinno wystarczyć Edytowane 20 Października 2017 przez bookhar Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Valakras Napisano 18 Czerwca 2018 Share Napisano 18 Czerwca 2018 Witam serdecznie, Chcialem dopytac jak czesto wedlug was powinienem wlaczac obieg powietrza w boxie. Jak już wspominałem mam 3 wentylatory. 100fi wtlaczajacy, 150fi wyciag i 19cm mieszajacy. Mieszajacy dziala caly czas jednak dwa od obiegu aktualnie wlaczam co jakis czas bo inaczej wilgotność spada bardzo mocno. Zakupiłem programator czasowy i teraz zastanawiam sie jak czesto i na jak długo wentylacja ma sie włączać w ciagu dnia by chronic rośliny przed grzybem i pleśnia? Wielkosc boxa to 90x90x170. Oświetlenie T5 4x 6500k i 4x 2700k. W przyszłości planuje zamontować system zraszania z Hygrostatem i termostatem jednak nie zmiania to faktu ze wilgotność szybko spada jak obieg dziala caly czas. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość LunarAnxiety Napisano 8 Października 2018 Share Napisano 8 Października 2018 Cześć czołem, Poniżej przedstawione roślinki posiadam od przeszło pół roku. Kilka dni temu zauważyłam na ziemi biały nalot, jak się domyślam - pleśń. Ponadto muchołówka straciła większość swoich pułapek i nie powstają kolejne. Z powodu na złe sugestie sprzedawcy oraz moją niewiedzę rośliny podlewane były przegotowaną wodą, jednak wczoraj umieściłam je w wodzie destylowanej. Pytanie brzmi: co zrobić z powstałym nalotem? Jaka jest przyczyna jego powstania i czy możliwe, że jest nią zbyt wilgotne powietrze w mieszkaniu? Czy kapturnicę i cefalotusa powinnam przesadzić? Stan roślin miesiąc temu: OBECNY stan roślin: Z bliska: Pozdrawiam i bardzo proszę o odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
murfa Napisano 29 Maja 2020 Share Napisano 29 Maja 2020 Hej, dalem zywego mchu torfowca do duzego dzbanka na wierzch aby ładnie wygladalo i bylo wilgotno. Nie zraszam wiec zywy zdechl. Otrzymalem dwie sadzoniki hookeriana. Obie wsadzilem w mech torfowiec w osobne mini doniczki do ukorzenienia. Jedną przykrylem folią zeby byla wilgoc. Obie padly po pojawieniu sie plesni. Jak powinienem to zrobic? I pytanie nr 2. Jak mam duzego dzbanka i tam ten mech, to po paru miesiacach sie on jakby zbija " od wody i podlewania" a z czasem zaczyna plesniec. Jak podlewac czy uzytkowac by tego uniknac? ? Zwykly wschodni parapet Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominika303 Napisano 13 Sierpnia 2021 Share Napisano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) cześć możecie doradzić gdzie najlepiej kupić dobrej jakości torf, macie jakieś sprawdzone miejsca online? Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Cephalotus Zakaz umieszczania linków na forum bez zgody administracji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi