Ghost Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Witam, chciałbym za jakiś czas wystawić moją kapturnicę na ogródek, ale nie wiem które miejsce dla niej wybrać czy takie, które w samo południe będzie nasłonecznione czy lepiej żeby kapturnica w południe znajdowała się w cieniu a około godziny 16 zaczęły padać na nią promienie słoneczne? Boję się tego że latem gdy temperatura dojdzie do 30 stopnii to o 12 gdy bedą badać na nią bezpośrednio promienie słoneczne ona się spali. Bardzo proszę o radę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Myślę, że śmiało możesz dać na pełne słonko. Ważne by miała zawsze wodę w podstawce. Przypalić się może tylko, gdy zostanie przeniesiona z ocienionego miejsca na pełne słońce, wtedy trzeba ją przyzwyczajać stopniowo. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 (edytowane) Lepsze miejsce bezpośrednio nasłonecznione cały czas, kapturnice uwielbiają słońce Pozdrawiam Edytowane 13 Maja 2012 przez Nwankwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ghost Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi;) Jak się zrobi troszkę cieplej to od razu ją wyniosę na dwór;) Jeszcze raz bardzo dziękuje Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 13 Maja 2012 Share Napisano 13 Maja 2012 Kapturnice w naturze rosną na otwartej przestrzeni, więc dlaczego niby miałoby im słońce zaszkodzić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadomaniak Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Kapturnice są jak muchołówki-im więcej słońca tym lepiej. Bezpośrednie światło będzie w sam raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Dzisiaj pierwszy raz wystawiłem 4 kapturnice i muchołówkę na dwór. Była na pełnym słońcu .. ale temperatura osiągała 39st. C. .. wystraszyłem się że może im to zaszkodzić i postawiłem je w cieniu. Czy w temp. ok. 40st.C w słońcu, kapturnica również może przebywać na dworze ? Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Oczywiście że może przebywać. Musisz tylko dopilnować aby miała mnóstwo wody- wystarczy do połowy doniczki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sewcio802 Napisano 31 Lipca 2012 Share Napisano 31 Lipca 2012 Ok, dzięki za odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi