Skocz do zawartości

Przeniesienie na balkon

PowerpointPL

Rekomendowane odpowiedzi

Mogę moją rosiczkę i muchołówkę postawić na stole na balkonie? Na razie stoi na parapecie w oknie południowym,balkon jest obok tego okna.Temperatura w pokoju wynosi 20 stopni,a na podwórku 16 stopni. Czy takie przeniesienie poprawi szybkość wzrostu roślin i inne czynniki? Przepraszam,że napisałem rosiczkę w dziale muchołówka,ale po co robić 2 tematy? :)

Edytowane przez PowerpointPL
Odnośnik do odpowiedzi

Korzystnym jest trzymanie roślin na dworze w okresie wegetacji. Temperatury w nocy mogą sporadycznie spadać poniżej 10*C, jednak długotrwałe temperatury w przeciągu dnia i nocy poniżej tej wartości, spowodują wejście naszej rośliny w okres spoczynku. Dlatego uprawianie tego gatunku na zewnątrz przystosuje go do cyklu rocznego w naszym kraju.

Mogę tylko dodać, że nic nie czytasz zanim zadasz pytanie, a jeżeli czytasz, to bez zrozumienia.

Odnośnik do odpowiedzi

Muchołówkę przenieś bo potrzebuje dużo słońca i będzie lepiej rosła na balkonie.

Rosiczka nie wiem ale ktoś inny coś ci doradzi.

Krzysztof był szybszy,jak zwykle :)

Edytowane przez Redgreen
Odnośnik do odpowiedzi

To może ja napiszę tak (proszę czytać powoli i uważnie, najlepiej kilka razy):

Jak czujesz w kościach, że możesz wystawić swoje rośliny na zewnątrz, że ich zakres tolerancji pokrywa się z pogodą i temperaturami jakie obecnie panują na dworze, to sobie je wystaw. Jeżeli masz wątpliwości, stresujesz się, obawiasz, niepokoisz, że jakbyś zostawił je na noc to coś im się stanie, będzie przymrozek, gradobicie, to sobie je schowaj. Jak jesteś hardcore'em i niczego się nie boisz, to sobie je zostaw na balkonie.

W skrócie: rób to na wyczucie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.