Dan Napisano 20 Maja 2012 Autor Share Napisano 20 Maja 2012 Musisz zrobić dużo otworów tak, żeby był dopływ powietrza. Butelka musi stać poza podstawką, żeby woda w niej stojąca parowała do jej wnętrza. Wilgoć + bardzo wysoka temperatura mogą być zabójcze. Najmniej obawiałbym się nocy, bo wtedy nie ma tak mocnego światła i temperatura nie jest tak wysoka. Działa to analogicznie do folii z dziurkami, którą można nakrywać doniczki po wysianiu. Butelka moim zdaniem na pewno będzie lepszym (bezpieczniejszym) rozwiązaniem niż folia choćby dlatego, że więcej powietrza jest we wnętrzu i nasionka nie są bezpośrednio przykryte folią. Do rosiczek tej butelki nie zastosuje, widocznie dostałem starsze nasiona dlatego dłużej kiełkują, tylko do muchołówki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 22 Maja 2012 Autor Share Napisano 22 Maja 2012 Takie o to robaczki zaatakowały mi jedną z doniczek. 3 dni wstecz pojawiała się na niej pleśń w dość łagodnym stadium, więc pryskałem topsinem a dzisiaj rano patrzę a tu na powierzchni torfu pełno takich robaczków. Zebrałem wszystkie jakie były ale i tak pojawiały się następne, więc musiałem wywalić doniczkę i siewki szlak trafił . Skąd one mogły się wziąć i czy to samo może czekać na innych doniczkach bo wszystko stało obok siebie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Po co to wyrzucałeś? ;_; To ziemiórka. Jak masz torf, masz i ziemiórki. Młodym roślinom (ponoć, moim nic się nie stało) mogą zaszkodzić. Edytowane 22 Maja 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 22 Maja 2012 Autor Share Napisano 22 Maja 2012 Czyli spodziewać się tego na reszcie doniczek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artistide Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) Tak. Na ziemiórki Nomolt, ale śmiem twierdzić, że nie potrzebne są żadne środki. Ewentualnie zbieraj je [ziemiórki] z torfu. Edytowane 22 Maja 2012 przez Artistide Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 Topsin na ziemiórki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 22 Maja 2012 Autor Share Napisano 22 Maja 2012 Topsin to ja stosowałem na pleśń a nie na te paskudztwo więc bez takich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raiokouczan Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 (edytowane) 3 dni wstecz pojawiała się na niej pleśń w dość łagodnym stadium, więc pryskałem topsinem Czytajcie dokładniej Edytowane 22 Maja 2012 przez VanDreyer Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 3 Lipca 2012 Autor Share Napisano 3 Lipca 2012 (edytowane) Aktualne fotki roślinek: Capensis Albinio: Typical: Nie zidentyfikowane: Ostatnim czasie zauważyłem ziemiórki i podejrzewam, że od korzeni mogą coś podjadać bo słabo rosną, albo to idzie torfem, jak widać pełno glonów. Pytanie czy już mogę je przesadzić do świeżego podłoża ? Czy są na tyle duże ? Podkarmiałem na bieżąco żeby dobrze rosły i parę się wybiło a reszta kiełek jak widać mizernie. Całość ma 10 tygodni. Edytowane 3 Lipca 2012 przez Dan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 3 Lipca 2012 Share Napisano 3 Lipca 2012 Bardzo ładnie ci urosły . Ja mam D. dielsiana od nasion, wysiew był 17 maja i nie są takie duże, chociaż sporo ich wyrosło. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 4 Lipca 2012 Autor Share Napisano 4 Lipca 2012 Dużo niestety kiełek mi uschło, nie wiem czemu bo woda w podstawku zawsze była. Albinio i Typical będę już przesadzał bo przy tych większych roślinkach te mniejsze co są pod nimi zaczynają gnić i nie chce aby przeszło to na zdrowe roślinki. A wyrwać nie mogę bo wyrwie mi się wszystko. Za to muchołówki ani drgnęły, nasiona jak leżą tak leżą . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Wstawiam nowe zdjęcia moich rosiczek, już miesiąc po przesadzeniu do nowego podłoża. Ogólnie rosną sobie powoli ale rosną, podłoże nie tak zmielone jak miałem tamto, lecz niestety znowu ziemiórki się pojawiają . Torf kupiony z allegro więc nie znam producenta. Spatulata (ta największa) chyba zaczyna kwitnąć bo taki pęd z niej wyrósł. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Tak to pęd ,ładne roślinki . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dan Napisano 3 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 3 Sierpnia 2012 Nie stanie się nic roślince jak tak wcześnie będzie kwitnąć ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 3 Sierpnia 2012 Share Napisano 3 Sierpnia 2012 (edytowane) Nie stanie się nic roślince jak tak wcześnie będzie kwitnąć ? Nie powinno się nic stać. Może zakwitnąć. To znak że ma dobre warunki u Ciebie. Edytowane 3 Sierpnia 2012 przez adam69691 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi