Skocz do zawartości

Utricularia vulgaris - Dąbkowice Górne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Udałem się wczoraj na stawy będące zalanymi wyrobiskami żwirowni Stara Guźnia, obok wsi Dąbkowice Górne nieopodal jeziora Rydwan i Okręt, 13 km od Łowicza. Miał to być zwykły wypad na rybki, dlatego wziąłem zwykłą cyfrówkę, a nie aparat którym zazwyczaj robię fotki. Jakież było moje zaskoczenie kiedy szukając nowej miejscówki do zarzucenia stojąc w wodzie po kostki, rośliny pod moimi stopami wydały mi się dziwnie znajome. Okazało się, że cały jestem otoczony pływaczami zwyczajnymi. W miejscu gdzie je odkryłem niestety jakieś 2/3 ilości już padało na brzegach, bo zeszłego roku musiała być w tym miejscu woda, a teraz kiedy pływacze zaczęły wyrastać z turionów, poziom wody spadł, a one osiadły na ziemi. W innych miejscach, tam gdzie jest stromy brzeg, na szczęście rośliny nie są zagrożone. Nie są to 1,5-metrowe bydlaki o szerokości 10 cm, jakie znalazłem w tamtym roku w innym miejscu, tutaj mają do 50 cm długości i są wąskie, bo mają do 4-5 cm szerokości, ale liczbowo populacja zdecydowanie większa i to co znalazłem tylko na jednym dużym stawie, a jest ich tam kilka i wcześniej wymienione 2 jeziora. Oto zdjęcia, niestety słabej jakości jakie tam pstryknąłem.

dsc05787x.jpg

dsc05788bd.jpg

dsc05789s.jpg

dsc05790o.jpg

dsc05791r.jpg

dsc05792rf.jpg

dsc05793z.jpg

dsc05794f.jpg

dsc05795g.jpg

dsc05796p.jpg

dsc05797g.jpg

dsc05798r.jpg

dsc05799i.jpg

Pozdrawiam.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.