Skocz do zawartości

Rosiczka Rotundifolia

Lemiesz

Rekomendowane odpowiedzi

To nowa roślinka się wytworzyła.

Właśnie to wiem tylko o to chodzi, że inne się rozrastają od kupna, a ta stoi w miejscu i nie rośnie.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)
właśnie to wiem tylko o to chodzi że inne się rozrastają od kupna a ta stoi w miejscu i nie rośnie

Nie panikuje tylko się zastanawiam co się dzieje. Innym już nowe liście porosły, a ta stoi w miejscu i nie rośnie.

Edytowane przez Cephalotus
Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to wiem tylko o to chodzi, że inne się rozrastają od kupna, a ta stoi w miejscu i nie rośnie.

Nie panikuje tylko się zastanawiam co się dzieje. Innym już nowe liście porosły, a ta stoi w miejscu i nie rośnie.

Okay, rozumiemy, nie rośnie. Jak poprzednicy: urośnie, nie patrz na nią przez kilka dni. Czego oko nie widzi, tego serce nie boli. (Pilnuj pisowni, mam cie na oku.)

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

Sugerujesz, że za mokro? Radzę wybrać się na torfowisko i zobaczyć w jakich warunkach te rośliny rosną. Niejednokrotnie widziałem na różnych torfowiskach rosiczki całkiem zalane wodą, które miały się dobrze. Intermedia widziałem nawet takie, które wykiełkowały w wodzie i tam rosły bez kontaktu z mchem nawet.

Odnośnik do odpowiedzi

A gdzie u nas można zobaczyć rosnące w naturalnym środowisku owadożery, bo mnie się wydawało że jako tak u nas one nie rosną

Może jakaś mapka, a może ktoś by się pokusił by taką mapkę zrobić

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie można zobaczyć? W całym kraju. Dosłownie. U. vulgaris czy D. rotundifolia występują na całym obszarze Polski na przykład. Tylko trzeba wiedzieć, gdzie szukać (chodzi mi o rodzaj terenu, nie o konkretne lokalizacje). W Polsce występuje 13 gatunków roślin owadożernych.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.