Skocz do zawartości

Rosiczka - identyfikacja

Cephalotus

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 639
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Od dwóch miesięcy stoją na południowym parapecie, a ciągle rosną w górę. Inne rosiczki np D. natalensis słońce wręcz spaliło.

Edit: Może to jest krzyżówka capensis i madascariensis? Nasiona pochodziły od tego samego sprzedawcy.

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

To capensisy 'broad leaf' mają jakieś gigantyczne wymagania świetlne, żeby się nie wyciągały w górę? Dla mnie to bardzo nietypowy sposób wzrostu, bo stojące obok inne capensisy (typical i albino) rosną normalnie.

Odnośnik do odpowiedzi

One wyglądają jakby się wyciągnęły w pierwszej fazie wzrostu. Zauważ że na wielu wszystkie zdrowe listki wyrastają z jednego punktu, czyli już się nie wyciągają :) Do tego miejsca można by je wciągnąć w podłoże

Odnośnik do odpowiedzi

Capensis. Madagascary mają większą częstotliwość występowania liści przy wysokości którą osiągnęły Twoje roślinki. Wiem też po swoich capensisach, że te rośliny różnie reagują na warunki w których żyją.

Edytowane przez karaluch
Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Kupiłem kilka miesięcy temu na allegro nasiona rosiczek, nie pamiętam jakie to miały być rosiczki, wyrosły mi z tych nasionek między innymi takie rośliny, nie wyglądają mi one na rosiczki, napiszcie proszę co to jest.

post-6486-1377090071_thumb.jpg

post-6486-1377090086_thumb.jpg

Edytowane przez grzesiek1980
Odnośnik do odpowiedzi