grzesiek1980 Napisano 21 Sierpnia 2013 Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Pytam poważnie, dopiero zacząłem przygodę z takimi roślinami, nasiona wysiałem pod koniec maja więc mają jakieś 3 miesiące, wyrosło mi z nich kilka roślinek no i między innymi właśnie takie. Czyli to nie są owadożery tak? Wiecie może chociaż co to jest, no bo chyba to nie jest jakiś zwykły chwast skoro rośnie w kwaśnym mokrym torfie, tak mi się chociaż wydaje, chcę się upewnić zanim to coś wyląduje za oknem. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 21 Sierpnia 2013 Share Napisano 21 Sierpnia 2013 To z pewnością nie roślina owadożerna. Poważnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nieuczesany Napisano 21 Sierpnia 2013 Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Zależy skąd masz ten kwaśny torf. Mi w "kwaśnym torfie" z pobliskiej kwiaciarni wyrosły wątrobowce (czy jakos tak), które rosną w zwykłej ziemi. Oznacza to, że torf jest kiepskiej jakości. Zresztą takie rosliny jak na Twoich zdjęciach rosną chyba we wszystkim. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiek1980 Napisano 21 Sierpnia 2013 Share Napisano 21 Sierpnia 2013 Ok. Dzięki za odpowiedzi, jutro zrobię z nimi porządek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 22 Sierpnia 2013 Share Napisano 22 Sierpnia 2013 Zwykłe chwasty wyrosną we wszystkim, nie świadczy to od razu o złej jakości torfu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Proszę o pomoc w identyfikacji tej rosiczki. Dostałam ją kiedyś jako gratis. Do tej pory byłam przekonana że to drosera aliciae, ale w tym roku mi zakwitła i nie wydała nasion a alicja jest samopylna więc .. sama już nie wiem .. I czy powinnam je rozsadzić ? (rosną dwie jakoś tak jedna na drugiej .. ) Będę wdzięczna za wszelką pomoc Czy to drosera venusta ? Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez Maja100 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Przeglądam tak teraz fotki w necie i wydaje mi się, że ta rosiczka to venusta albo aliciae .. innej opcji nie obstawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam niedawno kupiłem rosiczkę. Mógłby ktoś podać jej dokładną nazwę, to jej zdjęcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 26 Sierpnia 2013 Share Napisano 26 Sierpnia 2013 Drosera aliciae- rosiczka tropikalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nafarcie Napisano 27 Sierpnia 2013 Share Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Bardzo dziękuje za pomoc. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez nafarcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Moi drodzy! Czy to będzie Drosera Prolifera? Zaznaczam, że rośnie w tej samej doniczce co Drosera Prolifera i listki wyrosły w tym samym miejscu, gdzie zostawiłem ucięte pączki rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maja100 Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Proszę o pomoc w identyfikacji tej rosiczki. Dostałam ją kiedyś jako gratis. Do tej pory byłam przekonana że to drosera aliciae, ale w tym roku mi zakwitła i nie wydała nasion a alicja jest samopylna więc .. sama już nie wiem .. I czy powinnam je rozsadzić ? (rosną dwie jakoś tak jedna na drugiej .. ) Będę wdzięczna za wszelką pomoc Czy to drosera venusta ? Wie ktoś co to za rosiczka ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chroman91 Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Podobna jest Drosera venusta którą posiadam Ale nie ręczę za to Bardziej doświadczeni niech się wypowiedzą ;P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 Łukash, trochę to małe, ale z tego, co mówisz, to prawdopodobnie Prolifera. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 29 Sierpnia 2013 Share Napisano 29 Sierpnia 2013 @Maja100 Przypomina to venuste lub natalensis ale nie ręczę za to bo strasznie nie wybarwiona jest. @A co do tej prolifery to trzeba poczekać i się przekonać, jedyna rada Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi